Uitzonderingen in ranglijst onderlinge

Bij DC Oerterp spelen we nu al een groot aantal jaren met het Moyenne systeem in de onderlinge. In deze jaren is er dus ook veel ervaring opgedaan met dit systeem. Daaruit kwam voort dat aan het systeem naast een aantal grote voordelen, ook een aantal nadelen kleeft.

Eén van de belangrijkste nadelen is dat als je een tegenstander treft met een laag eigen gemiddelde (EG) (dus die weinig punten heeft gescoord) je tegenstanders gemiddelde(TG) hard naar beneden zakt.
Theoretisch gesproken is dit juist de kracht van dit systeem. Als je namelijk veel punten scoort tegen zwakke tegenstanders en iemand anders scoort ook veel punten maar tegen sterke tegenstanders, dan is het eerlijk dat die andere hoger op de ranglijst staat omdat hij een betere prestatie heeft verricht.
In de praktijk werkt dit soms te hard door, omdat er bij een onderlinge niet de ideale theoretische omstandigheden gelden, waardoor de "eerlijkheid" van het systeem wordt aangetast. Met ideale theoretische omstandigheden wordt bedoeld dat in de theorie van het systeem altijd de nummer 1 tegen de nummer 2 en de nummer 3 tegen de nummer 4 speelt etc. en dat iedereen even veel speelt. 
Bij clubavonden zien we echter het volgende gebeuren:

1. Weinig opkomst dus vreemde paringen (1 tegen nummer 10 omdat de rest er niet is of al gespeeld hebben)
2. Groot niveauverschil op kleine groep, waardoor er spelers zijn met 0 punten die toch veel spelen dus uiteindelijk tegen spelers     moeten die veel hoger op de ranglijst staan, omdat ze de rest al 2 keer hebben gehad.
3. Speler komt 1 of 2 keer en vervolgens niet meer vanwege ziekte of i.d.

Bovenstaande situaties kunnen ervoor zorgen dat je onevenredig hard wordt gecorrigeerd als je een mindere tegenstander treft, waardoor je uiteindelijk geen kans maakt op de titel.

Klein voorbeeldje:
Piet (rating 1000) treft Jantje (rating 1100) in ronde 1 en wint
Jantje wordt ziek en komt hele seizoen niet meer op de club.
Piet zijn totaal = 2/1 (EG) +  0/1 (TG) = 2.000 (Totaal)

Piet tilt dus de hele competitie de 0 in zijn Tegenstanders gemiddelde(TG) mee van Jantje terwijl hij qua rating een goede prestatie heeft neergezet.

Klaas (rating 1000) treft Hendrik (rating 550) in ronde 1 en wint
Hendrik scoort in de rest van de competitie 10 punten uit 30 wedstrijden
Piet zijn totaal = 2/1 (EG) +  10/30 (TG) = 2.333 (Totaal)

Klaas treft qua rating een mindere tegenstander als Piet, maar staat aan het einde van het seizoen toch boven Piet.

Om dit effect enigszins te ondervangen wordt sinds 2007 de volgende correctie toegepast in de onderlinge:

Mocht je van een speler winnen en je totaalgemiddelde daalt, dan telt deze wedstrijd niet meer voor de berekening van je eigengemiddelde, tegenstanders gemiddelde en totaalgemiddelde. (wel telt de wedstrijd mee voor je verplicht aantal wedstrijden en zal ook zichtbaar zijn in het behaald aantal punten)
De wedstrijd zal wel meetellen voor de berekening van EG, TG en totaal van je tegenstander.

Hierdoor worden onregelmatigheden in het systeem gecorrigeerd en kan een winstpartij niet nadelig voor je zijn. (Let op: Om voor deze correctie in aanmerking te komen moet je wel winnen)

Deze correcties worden onderaan de ranglijst vermeldt, zodat inzichtelijk is hoe de berekening tot stand is gekomen!

Resultaat van dit systeem is dat als op een clubavond alleen de nummer 1 en de nummer laatst aanwezig zijn er wel gespeeld kan worden. Deze gekke loting zal namelijk niet zijn koppositie aantasten (ervan uitgaande dat hij wint) terwijl zijn verplicht aantal wedstrijden wel wordt gehaald. Voor de nummer laatst wordt tot op heden geen correctie toegepast. Als hij verliest zal de wedstrijd voor hem wel meetellen. Hij krijgt er dan wel een nul bij op zijn EG maar krijgt ook een hoog TG erbij omdat hij een sterke tegenstander heeft getroffen.