14 mei

Jan van Dijk Clubkampioen

Het damseizoen zit er alweer op. In de onderlinge is ook weer, met veel plezier en gezelligheid, hard gestreden om het kampioenschap. Net als vorig jaar gebeurde dit weer in twee groepen.

Helaas is er dit jaar een vrij groot aantal spelers die de verplichte 17 wedstrijden niet gehaald heeft. Eén van die spelers is Harm Lijzenga die dit seizoen nog wel begon, maar van te voren al wist dat hij deze niet meer zou kunnen afmaken. Het overlijden van Harm heeft de club geschokt en hij zal op de onderlinge erg gemist worden.

Van de 24 spelers waren er 17 die hun wedstrijden haalden. In groep 1 was het Jan van Dijk die zijn prima seizoen een mooie afsluiting gaf, door voor het eerst in zijn damcarrière kampioen van DC Oerterp te worden. Jan verloor maar 2 wedstrijden, dit gebeurde opvallend genoeg tweemaal tegen dezelfde speler, Gerben de Wit. Verder wist hij 13 keer te winnen!

De strijd om de 2e en 3e plek was lang een kwestie van stuivertje wisselen tussen Hendrik Veenstra, Gerben de Wit en Sipke Doller. De verdedigend kampioen Hendrik Veenstra eindigde uiteindelijk achter Jan op de 2e plek. Hendrik verloor 2 maal van Jan en 1 keer tegen Miente Pera. Gerben wist de strijd om de 3e plek te winnen, mede door aan het einde nog een knappe overwinning op Jan te scoren.

 In de 2e groep was het Johannes Ytsma die zich tot kampioen liet kronen. Johannes bleef daarmee knap Fokke Heidsma voor, welke wel een punt meer scoorde maar iets wat gemakkelijkere tegenstanders trof. Johannes scoorde dit jaar binnen zijn groep erg goed en scoorde zelfs een overwinning op A-speler Miente Pera. Fokke deed daar niet voor onder en wist 2 punten te pakken tegen A-speler Henk Dijkstra.

Sietze Boonstra eindigde op de 3e plaats. Hij kreeg het niet voor elkaar om na zijn degradatie van vorig jaar weer te promoveren naar de A-groep, maar met dit resultaat zal hij ook zeker niet ontevreden zijn.

Opvallend is dat er in de B-groep veel meer partijen worden gespeeld dan in de A-groep. Zo was het Jack Riesenkamp die maar liefst 30 wedstrijden speelde, op de voet gevolgd door Cees Bergsma (28 wed.) en Tjip Vlasma (26 wed) Spelers om allemaal een voorbeeld aan te nemen !

Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd, de rest hartelijk bedankt voor jullie aanwezigheid. Hopelijk is iedereen volgend jaar ook weer van de partij zodat ook dan weer gestreden kan worden om de titel “beste dammer van Oerterp en omstreken”

Tot volgens jaar,

Hendrik Veenstra (Competitieleider)

Uitslagen en Eindstand van de onderlinge over 33 ronden is te vinden onder het menuonderdeel onderlinge.


Oerterper Jan van Dijk 1e in poule A

Jan van Dijk, Thijs Gerritsen en Matthias de Kruiff hebben zich geplaatst voor de finale. Jan van Dijk was voor aanvang van de laatste ronde al zeker van de eerste plaats in deze poule. De strijd ging nog om de resterende finaleplaatsen (2 en 3). Matthias maakte een punt achterstand op Sjoerd ten Brinke goed, door in een rechtstreeks duel te winnen. Hierdoor was het Sjoerd die achter het net viste en op de 4e plek eindigde.

Iskander El-Serayfi en Bas van den Broek eindigden beide op 5 punten. Het onderlinge resultaat bepaalde daarom dat Iskander op plaats 5 eindigde en Bas op de 6e plaats.

Feroz Amirkhan en Derk-Jan Riesthuis eindigden samen op 4 punten. Dit omdat de arbiter besloot dat Feroz zijn klok nog wel in werking had moeten stellen. (Feroz was meer als een uur te laat in de speelzaal) Bij verstek van beide spelers (Derk-Jan Riesthuis was een ronde eerder ziek naar huis gegaan) werd daarom tot een reglementaire 0-0 uitslag besloten.
Deze beslissing zorgde voor een behoorlijke discussie. De arbiter had Feroz de vorige dag verteld dat hij wel aanwezig moest zijn bij de aanvang van de laatste ronde. Later, bij de avondactiviteit werd door de clubvoorzitter (die niet op de hoogte was van de arbitermededeling) gezegd dat Feroz niet aanwezig hoefde te zijn. De arbiter besliste echter dat aan Feroz duidelijk gemeld was om aanwezig te zijn en besloot daarom volgens het wedstrijdregelement te handelen.

Bij de prijsuitreiking werd de organiserende commissie (Voorzitter Gerrit Terpstra, Miente Pera, Jan van Dijk, Rein v/d Wal, Gebbo Wagenaar en Hendrik Veenstra) hartelijk bedankt voor hun inspanningen. Verder werden de arbiters (hoofdarbiter Harrij Mennema, Rein v/d Wal, Gerben de Wit en Wim Meijer) ook nog bedankt. Ook ging er dank naar de inspanningen van de familie van Dijk, die voor mooie posters, naambordjes en foto's zorgden.
Verder werden natuurlijk de sponsors niet vergeten. (zie sponsorpagina)
Tot slot was er ook nog dank voor het allerbelangrijkste bij het organiseren van een dergelijk toernooi, namelijk de gastgezinnen. De families Hosper, Idsinga, Terpstra en Martijn van Houten werden hartelijk bedankt middels een bosje bloemen. (zie fotopagina prijsuitreiking)

Tot slot gaf Thijs Gerritsen nog een kleine speech namens de spelers waarin hij aangaf het prima naar zijn zin te hebben gehad in Ureterp.

Al met al mag de conclusie zijn dat het voor zowel de spelers als de organiserende vereniging een geslaagd toernooi was, welke zeker voor herhaling vatbaar is.

Nabericht: De reglementaire 0-0 tussen Feroz en Derk-Jan is na overleg met de Jeugdcommissie en de betrokken arbiters alsnog in een 2-0 voor Feroz omgezet. Feroz eindigd daarmee op de 5e plaats en de rest zakt een plekje.


Slotavond:

Op woensdag 13 mei houdt DC Oerterp haar slotavond. Vorig jaar werd er nog met een Fryske Gea boot door de wouden gevaren, dit jaar zullen de leden van de club een andere uitdaging op zich moeten nemen. Nederlands kampioen van 1995, Meervoudig NK-finalist en WK-deelnemer, GMI Auke Scholma is bereid gevonden om een simultaanwedstrijd te geven. Natuurlijk wordt er gerekend op een voltallige opkomst van de leden om het deze topper zo 'moeilijk' mogelijk te maken...


1/2 finale NK Junioren website in de lucht.

Klik hier om naar het gedeelte van de website te gaan die over de halve finale van het NK Junioren gaat.

Halve Finale NK Junioren in Ureterp

In 2009 heeft de damclub Oerterp 60 jaar bestaan. Dit betekent dat verschillende dagactiviteiten worden georganiseerd in dit jubileumjaar. De Provinciale Friese dambond heeft het Fries kampioenschap sneldammen toegewezen aan Oerterp die gehouden is op 14 maart j.l. waarbij van een formidabele opkomst sprake was en uiteindelijk Tjalling Goedemoed als kampioen kon worden gehuldigd. Damclub Oerterp heeft de afgelopen jaren ontzettend veel aandacht besteed aan het school- en jeugddammen hetgeen o.m. heeft geresulteerd in het feit dat in het huidige 1e team een vijftal voormalige jeugdspelers met succes uitkomen in de landelijke 1e klas.
De volgende activiteit staat al weer op stapel.
De Koninklijke Nederlandse dambond heeft Oerterp aangewezen als plaats voor de halve finale Junioren. In een drietal plaatsen in Nederland worden deze halve finales gehouden in groepen van acht spelers. Van iedere groep gaan er drie spelers over die later dit jaar gaan strijden om het kampioenschap van Nederland.
Ook de plaatselijke favoriet Jan van Dijk gaat deelnemen als junior en maakt zeker kansen tot de finale door te dringen. Deze wedstrijden vinden plaats in de schoolvakantie van 28 april t/m 2 mei a.s. in MFC de Wier te Ureterp.

Het speelschema is als volgt:

Dinsdag       28 april   11.30   1e ronde
Woensdag      29 april    9.00   2e ronde
	                 14.00   3e ronde
Donderdag     30 april   10.00   4e ronde
Vrijdag        1   mei    9.00   5e ronde
                         14.00   6e ronde
Zaterdag       2   mei   10.00   7e slotronde
 

23 april

Onderlinge:

Uitslagen en stand van de onderlinge na de 32e ronde zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge


 

16 april

Spanning bij de subtop

In de onderlinge is de nummer 1 al bijna zeker, Jan van Dijk steekt letterlijk en figuurlijk met kop en schouders boven iedereen uit. Het echte gevecht vind plaats op de plekken daaronder. De nummer 2 van ronde 30 Hendrik, kreeg een nederlaag aan de broek van Miente Pera. Gerben de Wit (nummer 4) wist knap voor de 2e maal Jan van Dijk te vloeren en neemt daarmee de 2e stek over van Hendrik. Sipke Doller zakt een plekje door Gerben zijn opmars.

Verdere uitslagen en stand van de onderlinge na de 31e ronde zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge


9 april

Onderlinge:

Uitslagen en stand van de onderlinge na de 30e ronde zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge


2 april

Onderlinge:

De 29e ronde van de onderlinge bracht weer veel vuurwerk. Zo lijkt het seizoen voor Gerben net iets te lang te duren. Nadat hij vorige week tegen Simon in een zetjes liep, was het deze week de beurt aan de kersverse friese 65+ kampioen Gerrit, om combinatief via een fraai rondslag te winnen. De leider van het klassement, Jan, verstevigde zijn koppositie door van de nummer 2 (Hendrik) te winnen. Sipke is daardoor spekkoper, hij stijgt door niet te spelen van plaats 4 naar stek 2!

In de 2e groep blijft Johannes sterk aan de leiding gaan na zijn winst op Cees. De uitslagen in deze ronde brachten in deze groep verder geen veranderingen aan.

Uitslagen en stand van de onderlinge na de 29e ronde zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge


26 maart

Onderlinge:

Uitslagen en stand van de onderlinge na de 28e ronde zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge


19 maart

Onderlinge:

Uitslagen en stand van de onderlinge na de 27e ronde zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge


12 maart

Onderlinge:

Uitslagen en stand van de onderlinge na de 26e ronde zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge


4 maart

Onderlinge:

Uitslagen en stand van de onderlinge na de 25e ronde zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge

Oerterp 2 sloot de laatste wedstrijd van het PFDB-seizoen winnend af tegen Donkerbroek met 7-5 door overwinningen van Fokke Heidsma en Durk Idsinga.


1 maart

Analyse Oerterp - Hijken

Oerterp wist zaterdag op eigen kracht handhaving te bewerkstelligen, door een 11-9 overwinning op Hijken.
Hiermee eindigen we in de 1e klasse A op een 8e plek (van de 12)

Van dit treffen is zoals gewoonlijk ook weer een analyse gemaakt. Nieuw in de analyse is het filmpje (3 fragmenten die de partij zo goed mogelijk weer geven) van de partij onder de grafiek.

Klik hier om de analyse te openen (pdf-bestand)


28 februari

Oerterp eindigt op 8e plek in KNDB

  Oerterp Hijken DTC 2 11-9
1André de Jong (1022)Bert Dollekamp (1177)0-2 (2)
2Dennie van Dijk (1026)Benjo Verberkt (1147)1-1 (1)
3Sipke Doller (1217)Bram Rumahmory (1062)1-1 (3)
4Fokke Heidsma (962)Hans van der Laan (1088)0-2 (7)
5Hendrik Veenstra (1216)Berend Plijter (1100)1-1 (4)
6Jan van Dijk (1198)Rob Knevel (1090)1-1 (8)
7Gerben de Wit (1194)Kor de Groot (985)2-0 (6)
8Rein van der Wal (1136)Herm Jan Brascamp (1056)2-0 (5)
9Simon Zeilstra (932)Jos Plijter (831)2-0 (10)
10Cees Dijkstra (911)Henk Pruim (1008)1-1 (9)

Om de partijen na te spelen kunt u hier klikken of:
Klik op menuknop "kndb-competitie" voor de partijen en eindstand.


26 februari

Onderlinge:

Uitslagen en stand van de onderlinge na de 24e ronde zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge


19 februari

Onderlinge:

Uitslagen en stand van de onderlinge na de 23e ronde zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge


15 februari

Na elke landelijke wedstrijd van het oerterp team wordt een analyse gemaakt van de gespeelde wedstrijden door het damprogramma Truus. 
Deze analyse kunt u hier bekijken.

14 februari

Ronde 10 Broodnodige overwinning op Roden!

Zaterdag heeft het team een goede slag geslagen door te winnen van Roden/Leek. Bij bekent maken van de opstelling was er al meteen het gevoel dat het "goed" zat en dat bleek ook zo te zijn.

Oerterp kwam al vrij vlot op een 0-6 voorsprong, door overwinningen van Simon op Gerrit Lieffering, die in een combinatie liep, Sipke op Jaap Huizinga, welke in halfopen klassiek werd weggedrukt en Gerben op Jan Kaper die in een lokzetje trapte.
Vervolgens deed de kopman van roden, Eric van Sonderen iets terug door tegen invaller Gebbo een dam te nemen op bezet veld.
De eerste remise van de dag kwam op naam van Dennie, welke optisch langs de afgrond leek te gaan, maar het uitstekend verdedigde. 
Met 5 partijen uit, was de tussenstand 3-7 en de vooruitzichten gunstig. Zo stond Hendrik positioneel goed, Karel zelfs uitstekend (schijf voor) Cees gelijkwaardig, Jan onduidelijk en Rein duidelijk minder (schijf achter)
In het vervolg kwam Rein tegen Bert Begeman zijn schijf achter niet meer te boven en verloor de partij. Hendrik maakte deze tegenstoot meteen weer onschadelijk door van Albert Schuur te winnen, Albert verdedigde zich lang correct, maar liet aan het einde van de partij toch een paar steekjes vallen. Tussenstand 5-9. Vervolgens duurde het nog even voordat de overwinning binnen was. Tot ieders verrassing was het niet Karel die er met 2 punten vandoor ging maar zijn sluwe tegenstander HTML clipboardRoel de Vries die middels een plakker naar dam sloeg. Erg jammer voor Karel die minstens een punt verdiend had aan deze goed gespeelde partij. Gelukkig heeft het team ook Jan nog in haar gelederen. Jan scoorde weer eens een 2, ditmaal tegen Jouke de Haan. De opening van Jan leek wat aan de riskante kant, maar toen Jouke de complexe stand wat had teruggebracht naar een normale stand, wist Jan vrij snel toe te slaan. 7-11 !!!!.
Het team had de overwinning en daarmee de waarschijnlijke prolongatie binnen. Vervolgens duurde het nog een tijdje dat dit met Cees gevierd kon worden, omdat Cees nog even de tijd nam om zijn opgebouwde voordeel om te zetten tot winst. Dit slaagde echter niet, maar de remise was toch genoeg voor een goed uitziende 8-12 overwinning.

 Roden / LeekOerterp8-12
1Bert Begeman (1068)Rein van der Wal (1136)2-0 (6)
2Jaap Huizinga (1096)Sipke Doller (1217)0-2 (2)
3Roel de Vries (1156)Karel de Bruin (902)2-0 (8)
4Albert Schuur (1029)Hendrik Veenstra (1216)0-2 (7)
5Jouke de Haan (1093)Jan van Dijk (1198)0-2 (9)
6Jan Kaper (1006)Gerben de Wit (1194)0-2 (3)
7Eric van Sonderen (1252)Gebbo Wagenaar (930)2-0 (4)
8Jan Harm Alkema (1168)Dennie van Dijk (1026)1-1 (5)
9Gerrit Lieffering (1067)Simon Zeilstra (932)0-2 (1)
10Fokke Smid (937)Cees Dijkstra (911)1-1 (0)

Om de partijen na te spelen kunt u hier klikken of:
Klik op menuknop "kndb-competitie" voor de partijen en tussenstand.


11 februari

Onderlinge:

Uitslagen en stand van de onderlinge na de 22e ronde zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge


7 februari

Jan van Dijk wederom kampioen van friesland

Ook dit jaar is Jan er weer in geslaagd om kampioen te worden van friesland in zijn leeftijdsklasse. Dit is alweer zijn 3e titel bij de junioren. Bij de aspiranten wist hij ook al 2 maal kampioen te worden. Hiermee is hij nu dus al 5 jaar op rij de nummer 1 van friesland. Wat natuurlijk een uitzonderlijk knap resulaat is!

Top-3 FK Dammen Junioren (17 t/m 19 jaar)
1. Jan van Dijk, Ureterp 4 punten
2. Iskander Al Sarayfi, Drachten           2
3. Wijnand Ankersmit, Leeuwarden/Oldehove  2

Bij de aspiranten wisten de 2 deelnemer van DC Oerterp geen potten te breken. Nico v/d Brug eindigde op een 7e plek met 4 punten uit 8 wedstrijden. Mack Moreira eindigde als de nummer laatst met helaas geen enkel punt.

Meer informatie is te vinden op de site van de pfdb afdeling jeugd.


5 februari

Henk Dijkstra op weg naar de top

De 22e ronde telde welgeteld 4 wedstrijden. Dit kwam voornamelijk door het feit dat het tweede team voor de PFDB moest aantreden.

De 4 wedstrijden eindigden allemaal in een voordelige beslissing voor wit. Zo won André van Cees, Dennie van Miente, Hendrik van Jack en Henk van de nummer 2: Sipke!
Henk is door deze overwinning weer stijger van de week en heeft zich na zijn matige seizoenstart alweer opgewerkt naar de 9e plek.

Verdere uitslagen en stand na de 22e ronde van de onderlinge zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge

Het tweede team moest helaas haar meerdere erkennen in De Oldehove 2 en verloor met 2-10. Het waren Willem v/d Velde en Gebbo Wagenaar die voor de 2 bordpunten zorgden tegen respectievelijk Geoffrey de la Fontaine en Lucas Huitema.

Verdere detailuitslagen zie menuonderdeel PFDB-Competitie.


5 februari

Onderlinge:

De koploper Jan van Dijk moest een iets wat onverwachte nederlaag incasseren tegen de nummer 4 Gerben de Wit. Gerben stijgt daarmee naar de 3e plaats. Op 1,2 en 3 staan nu 3 spelers met 11 partijen en respectievelijk 18,16 en 16 punten. Met andere woorden: de spanning is terug!
De andere topwedstrijd in groep A tussen Rein v/d Wal en Henk Dijkstra eindige in remise.
In groep 2 ging de koploper Jack Riesenkamp onderuit tegen groep 1 speler André de Jong via een combinatie in een hekstelling partij. Jack zakt daarmee af naar de 4e plaats en Johannes Ytsma neemt de koppositie over door zijn winst op Anne Jagersma.
Verder had Cees Bergsma de smaak van het prille bondsavond-succes nog te pakken en wist van Durk Idsinga te winnen.

Verdere uitslagen en stand van de onderlinge na de 21e ronde zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge


2 februari

Oerterp wint de bondsavond !

DC Oerterp wist maandagavond in de Philipskantine voor het eerst in haar bestaan de bondsavond te winnen.
Door overwinningen van Jan van Dijk op Tjipke Smedinga (DC Heerenveen), Gerben de Wit op Iepie Poepjes (DC Gorredijk) en Hendrik Veenstra op Bastiaan Hollander (Damcombinatie Fryslân) en een remise van Dennie van Dijk op Gerrit Terpstra (PFDB Bestuur) kwam het team op 7 punten. Cees Bergsma, die op het laatste moment nog bereid gevonden werd om mee te doen, weerde zich kranig tegen topper Erwin Heslinga (DC Huizum) maar moest toch zijn meerdere erkennen.
De 7 punten waren echter genoeg om de 1e plaats op te eisen, omdat de nummer 2 op 6 punten was blijven steken.

Groep 1                            1 2 3 4 5 6   Pnt.
1. Oerterp                         X 2 0 2 2 1   7
2. Damcomb.Fryslân                 0 X 2 2 1 1   6
3. Damclub Huizum                  2 0 X 1 1 1   5
4. Heerenveen-1                    0 0 1 X 2 1   4
5. Gorredijk                       0 1 1 0 X 2   4
6. Bestuurs-vijftal                1 1 1 1 0 X   4

Match Mens - Machine

Zaterdag 7 februari wordt er in MFC de Wier in Oerterp een bijzondere Mens-Machine match gespeeld.

Op uitnodiging van de friese programmeur Jelle Wiersma, zal het sterke damprogramma Sjende Blyn het opnemen tegen een sterk Fries viertal. Gabriël Heerema, Johan Teake Dekker, Hendrik Veenstra en Gerben de Wit zullen het opnemen tegen de Digitale Olympisch Kampioen van 2003.

Het is de eerste keer voor Sjende Blyn dat het uitkomt tegen menselijke spelers in normaal speeltempo. Toeschouwers zijn vanaf 10:30uur welkom, er worden tevens jeugdkampioenschappen verspeeld.

De naam "Sjende Blyn" (ziende blind) werd geïnspireerd door een friestalige kerkdienst waarin werd opgemerkt dat mensen soms ziende blind zijn. Jelle Wiersma: "Ja, niet alleen mensen, ook mijn damprogramma: Het ziet ontzettend veel varianten en doorgrondt vele stellingen, echter volgt blind de geprogrammeerde regels!"

 


31 januari

 OerterpTamek Damkring7-13
1André de Jong (1022)Jan Marten van der Reest (1227)0-2 (9)
2Karel de Bruin (902)IJsbrand Haven (1256)0-2 (2)
3Cees Dijkstra (911)Teunis Snoek (1054)2-0 (8)
4Gerrit Terpstra (1010)Alex Boxum (1151)0-2 (1)
5Jan van Dijk (1198)Arnold Scharft (1127)0-2 (6)
6Hendrik Veenstra (1216)Dirk Glazenborg (990)2-0 (5)
7Hendrik Dijkstra (1150)Jaap Akse (1080)2-0 (10)
8Dennie van Dijk (1026)Klaas Veldstra (1030)1-1 (4)
9Miente Pera (889)Arie Hoonstra (939)0-2 (7)
10Simon Zeilstra (932)Jacob Poortinga (1089)0-2 (3)

Slideshow gestopt. Klik op de foto om slidehow verder te laten lopen

Om de partijen na te spelen kunt u hier klikken of:
Klik op menuknop "kndb-competitie" voor de partijen en tussenstand.


29 januari

Onderlinge:

Koploper Jan van Dijk dendert onverminderd door. In ronde 20 won hij van de nummer 2 Sipke Doller. Sipke wist Jan nog wel te verrassen met een doorbraak combinatie, maar toen deze dam er met gelijk spel afging, nam Jan het initiatief over en wist te winnen. Henk Dijkstra, die een mindere start van het seizoen kende, lijkt inmiddels weer in vorm te komen. Door een overwinning op Johannes Ytma komt hij weer op zijn gemiddelde en is daarmee stijger met stip.

Uitslagen en stand van de onderlinge na de 20e ronde zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge


22 januari

Onderlinge:

Wegens provinciale wedstrijden waren er maar 3 wedstrijden in de onderlinge.
Uitslagen en stand van de onderlinge na de 19e ronde zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge

PFDB:

Oerterp 1 verloor in de thuiswedstrijd met 5-11 van Huizum. Knappe remises waren er van Jan op Rein v/d Pal, Gerrit op Katrinus Posthumus en Rein v/d Wal op Piet Bouma. Henk Dijkstra wist zelfs te winnen op bord 1 tegen Erwin Heslinga. De rest van het team moest zijn meerder erkennen in de toppers van Huizum.

De provinciale wedstrijd van Oerterp 2 was deze week ook geen succes. In de uitwedstrijd werd met 3-9 verloren van DC Haulerwijk. De punten werden gescoord door Ultsje Hosper (2) en Gebbo Wagenaar (1).

  Oerterp Huizum 5-11
1 Henk Dijkstra (1150) Erwin Heslinga (1261)2-0 (4)
2 Rein van der Wal (1136) Piet Bouma (1234)1-1 (6)
3 Jan van Dijk (1198) Rein van der Pal (1406)1-1 (8)
4 Hendrik Veenstra (1216) Anton Schotanus (1334)0-2 (5)
5 Simon Zeilstra (932) Anne Piet Kooistra (1224)0-2 (3)
6 Dennie van Dijk (1026) Jan Adema (1232)0-2 (1)
7 Gerrit Terpstra (1010) Katrinus Posthumus (1196)1-1 (7)
8 Miente Pera (889) Tjalling van den Bosch (1166)0-2 (2)

17 januari

Oerterp schuift 4 plekken omhoog!

Oerterp boekte zaterdag een uitstekende overwinning op het tweede team van Het Noorden.  Hiermee ruilde het team de 1 na laatste plek in voor een 7e plek en heeft het weer een beetje lucht gekregen.

  Het Noorden Groningen 2 Oerterp 6-14
1Jacob Pronk (1184)Fokke Heidsma (962)1-1 (10)
2Lodewijk de Hei (713)Gerrit Terpstra (1010)0-2 (2)
3Tonny Koopman (1211)Dennie van Dijk (1026)2-0 (1)
4Henk van de Berg (698)Gerben de Wit (1194)0-2 (7)
5Maarten Kolsloot (1121)Sipke Doller (1217)1-1 (6)
6Marcin Czeladzinski (995)Hendrik Veenstra (1216)0-2 (8)
7Johan Rademaker (1068)Jan van Dijk (1198)0-2 (5)
8Reinoud Visser (800)Rein van der Wal (1136)0-2 (3)
9Bob van der Mark (979)Simon Zeilstra (932)1-1 (4)
10Roelf Suk (755)Cees Dijkstra (911)1-1 (9)

Om de partijen na te spelen kunt u hier klikken of:
Klik op menuknop "kndb-competitie" voor de partijen en tussenstand.


15 januari

Onderlinge:

Uitslagen en stand van de onderlinge na de 19e ronde zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge


8 januari

Onderlinge:

Uitslagen en stand van de onderlinge na de 18e ronde zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge

29 december

Kerstsneldammen 2008/2009

Het traditionele kerstsneldammen voor leden en oudleden was ook dit jaar weer een groot succes. Met maar liefst 45 deelnemers was het weer een gezellig gebeuren.

Sipke Doller werd tot sneldamkampioen uitgeroepen van DC Oerterp. In de A-Groep scoorde hij 11 punten. Achtervolgers Hendrik Veenstra en Rein v/d Wal werden daarmee op een achterstand van 2 punten gezet.

Andere groepswinnaars waren: Menko van Dijk, Miente Pera, Willem Jongsma, Jaap Spoelstra en Andries Marinus.

De detailuitslagen en foto's zijn te bewonderen via de volgende link:
Detailuistlagen kerstsneldamtoernooi


18 december

Correcties op de ranglijst van de onderlinge

Op verzoek een pagina gepubliceerd waarop nog eens duidelijk uitgeschreven staat hoe de correcties op de ranglijst van de onderlinge worden toegepast en waarom dit gedaan wordt.

Deze pagina is te vinden via menuonderdeel onderlinge (links) en dan de link Uitleg correcties in onderlinge (moyenne systeem)

Bij DC Oerterp spelen we nu al een groot aantal jaren met het Moyenne systeem in de onderlinge. In deze jaren is er dus ook veel ervaring opgedaan met dit systeem. Daaruit kwam voort dat aan het systeem naast een aantal grote voordelen, ook een aantal nadelen kleeft......


18 december

Veel winstpartijen in de onderlinge

In de onderlinge was het een goede avond voor de witspeler. Van de 7 partijen eindigden er 6 in winst voor wit. Alleen André de Jong was de uitzondering op de regel en won met zwart tegen Anne Jagersma.

Miente Pera is stijger met stip, na zijn iets wat gelukkige winst op Fokke. Verder klimt Simon Zeilstra van de 6e naar de 4e plek door een winstpartij tegen Sietze Boonstra. Jan van Dijk blijft koploper gevolgd door Sipke Doller en Dennie van Dijk.

Uitslagen en stand van de onderlinge na de 16e ronde zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge.

Letop: Volgende week 24 December GEEN clubavond.


14 december

  Oerterp Dammers uit Oost 2 8-12
1Hendrik Veenstra (1216)Chris Grevers (1109)0-2 (5)
2Dennie van Dijk (1026)Johan Haijtink (1178)1-1 (8)
3Sipke Doller (1217) 2-0 (1)
4Rein van der Wal (1136)Mario Daamen (1144)0-2 (3)
5Jan van Dijk (1198)Bertus Bosch (1121)2-0 (7)
6Karel de Bruin (902)Harry Graaskamp (1120)0-2 (4)
7Gerben de Wit (1194)Ralf Richters (1016)2-0 (10)
8Cees Dijkstra (911)Tim Hendriksen (1060)0-2 (9)
9Simon Zeilstra (932)Jaap de Vries (1023)1-1 (6)
10Gerrit Terpstra (1010)Simon Wiersma (1009)0-2 (2)

Om de partijen na te spelen kunt u hier klikken of:
Klik op menuknop "kndb-competitie" voor de partijen en tussenstand.


11 december

Oerterp redt het net niet tegen DCF 1B in de Beker

  Damcombinatie Fryslân 1B  DC Oerterp 5-3
1Bastiaan Hollander (1329)  Jan van Dijk (1198)1-1 (3)
2Foeke Tiemensma (1307)  Gerben de Wit (1194) 2-0 (4)
3Willem Leijenaar (1278)  Hendrik Veenstra (1216) 0-2 (2)
4Douwe Edelenbos (1294)  Simon Zeilstra (932) 2-0 (1)

In de onderlinge werden 5 partijen gespeeld. Uitslagen en stand van de onderlinge na de 15e ronde zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge

 

 

In memoriam Harm lijzenga

Op maandag 1 december overleed Harm Lijzenga, 67 jaar oud. Harm was sinds de heroprichting in 1975 lid van onze damclub DC Oerterp en actief op allerlei gebied. Hij was bestuurslid van van zowel onze damclub als van de PFDB, scheidsrechter, jeugdleider, damleraar op de basisschool en organisator van schooldamtoernooien. Na zijn pensionering enkele jaren geleden behaalde hij het diploma jeugdtrainer A.
In Harm verliezen een lid die in zijn enthousiasme veel betekende voor ons en onze vereniging. We zijn hem daar dankbaar voor.  

De afscheidsdienst zal plaatsvinden op 6 december om 14:00 uur in de Gereformeerde Kerk aan de mounestrjitte 12 te Ureterp. 

Gelegenheid tot condoleren een half uur voor aanvang van de afscheidsdienst.

 


4 december

Oerterp 1 wint met 9-7 van OG Drachten door overwinningen van Jan, Dennie en Fokke op respectievelijk Kor Dijk, Marten Veening en Jaap Tuinenga.
Oerterp 2 wint met 7-5 van Opeinde 1 door een overwinning van Johannes op A. Samplonius.

Twee wedstrijden in de onderlinge, met beide iets wat verrassende uitslag!Uitslagen en stand van de onderlinge na de 14e ronde zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge


2 december

Foto's van de jeugdklasse toegevoegd (damtoernooi)
Met dank aan fotograaf Folina Werkman klik hier


29 november

Landelijke team in de gevarenzone

Oerterp wist deze zaterdag met moeite 10 man op de been te brengen. Gelukkig kon vaste supporter Foppe bereid gevonden worden om het team voltallig te maken.

De 14-6 nederlaag is zeker geen vertekende score. Oerterp kreeg eigenlijk de gehele wedstrijd geen uitzicht op de overwinning. Het enige wat Oerterp bij machte was te doen was het scoren van 6 remises.

Met deze nederlaag zakt het team in de tussenstand naar de 3e plaats van onderen. Mede omdat de concurrenten Heerenveen, Gorredijk en Marknesse deze ronde 2 punten bijschreven.

  Nijverdal Oerterp 14-6
1Bill Neven (1314)Rein van der Wal (1136)2-0 (8)
2Vitalia Doumesh (1254)Gerben de Wit (1194)1-1 (2)
3Rienk van Marle (1310)Foppe Jansma (657)2-0 (1)
4Herman Damman (1155)Sipke Doller (1217)1-1 (4)
5Eric Eikenaar (1006)Hendrik Veenstra (1216)1-1 (6)
6Michel Koop (1178)Jan van Dijk (1198)2-0 (10)
7Marinus Morsink (1220)Gerrit Terpstra (1010)2-0 (7)
8John Drees (943)Cees Dijkstra (911)1-1 (5)
9Harrie Hoonhorst (1046)Karel de Bruin (902)1-1 (3)
10Ronald Sempel (870)Miente Pera (889)1-1 (9)

Om de partijen na te spelen kunt u hier klikken of:
Klik op menuknop "kndb-competitie" voor de partijen en tussenstand.


27 november

Onderlinge:

Uitslagen en stand van de onderlinge na de 13e ronde zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge


23 november

Vervolg toernooiverslag

Via het menuonderdeel "Toernooi" zijn nu alle uitslagen en bekerwinnaars te bezichtigen van het gehouden damtoernooi.
Om onderstaand verhaal nog even kompleet te maken wil ik nog even vernoemen dat in de 2e klasse Johan Ottens de wisselbeker met succes verdedigde met 6 punten.

Groepswinnaars hoofdklasse:
Hendrik Veenstra, Ureterp
Reinout Sloot, Cornjum
Sietse Nagel, Huizum
Simon Zeilstra, Ureterp

Groepswinnaars 1e klasse
Harrij Mennema, Ureterp
Anne Veenstra, Drachten

Groepswinnaars 2e klasse
Johan Ottens, Hoogeveen
Gerrit de Zwart, Haulerwijk

Groepswinnaars jeugdklasse
Hidde Hoekman, Opeinde
Thimo Werkman, Opeinde

22 november

Hendrik Veenstra winnaar Oerterper damtoernooi

Het 60-jarige jubileumtoernooi van DC Oerterp was weer een groot succes. Op allerlei niveaus werd er hard gestreden om de punten.

Alle uitslagen moeten nog verwerkt worden en zullen spoedig op deze site te bezichtigen zijn. Wel zijn alvast de foto's de bezichtigen via deze link.

In de hoofdklasse wisten zowel Hendrik Veenstra als Simon Zeilstra 6 punten te behalen. Na een sneldampartij werd Hendrik tot toernooiwinnaar uitgeroepen.

In de 1e klasse was het Harrij Mennemadie er met de wisselbeker ervandoor ging. Ook hier werd gesneldamd. Harry won het van Anne Veenstra uit Drachten.

Zoals gezegd, verder details volgen nog.


20 november

Nieuwe koploper in de onderlinge

In de onderlinge werd vandaag de 12e ronde gespeeld. Jan won in zijn geliefde spelstijl (KVO) van Hendrik door middel van een lichte combinatie. Koploper Sipke kon het net remise houden tegen Gerben in een 4 om 2. Hierdoor gaat Jan, Sipke voorbij op de ranglijst en neemt hij de koppositie over.

Overige uitslagen en stand van de onderlinge zijn te vinden via menuonderdeel onderlinge

19 november

Oerterp wint streekderby tegen G'dyk

Het eerste team wist dinsdag in de provinciale hoofdklasse tegen DC Gorredijk, met 6-10 te winnen. Overwinnen kwamen op naam van Rein (tegen Riekele Veldstra) Dennie (tegen Willem v/d Velde) Miente (tegen Johnny Voskuilen) en Gerben (tegen Arend Wester). Gorredijk scoorde nog wel tegen doormiddels van een winstpartij van Johan Teake Dekker op Hendrik en een winstpartij van Sipke Wagenaar op Gerrit maar dit bracht de teamwinst niet meer in gevaar.

15 november

Belangrijke overwinning voor het KNDB Team

In de landelijke 1e klasse wist Oerterp zaterdag een belangrijke overwinning te behalen tegen damclub Heerenveen.  Overwinningen werden behaald door Sipke (trictrac-achtige winst), Rein (Na verbreking van hekstelling positionele winst) en Dennie, die vanuit een lastige stand een plakker achter de hand had, waardoor de stand in 1 keer veranderde van lastig naar winnend.
Hiermee komt Oerterp op 4 uit 5 en wordt de 7e plek bezet.

Om de partijen na te spelen kunt u hier klikken of:
Klik op menuknop "kndb-competitie" voor de partijen en tussenstand.

  Oerterp Heerenveen 11-9
1Sipke Doller (1217)Peter Veltman (1160)2-0 (8)
2Karel de Bruin (902)Tjipke Smedinga (1156)0-2 (1)
3Hendrik Veenstra (1216)Wim van der Molen (1012)1-1 (10)
4Rein van der Wal (1136)Aize Plantinga (1084)2-0 (5)
5Jan van Dijk (1198)Johnny Modderman (1125)1-1 (4)
6Gerrit Terpstra (1010)Marten Zijlstra (949)0-2 (6)
7Gerben de Wit (1194)Durk Smidstra (1072)1-1 (7)
8Dennie van Dijk (1026)Oscar Veltman (1096)2-0 (2)
9Cees Dijkstra (911)Bauke van der Werff (902)1-1 (9)
10Simon Zeilstra (932)Wim Riddersma (915)1-1 (3)

13 november

Alweer de 11e ronde van de onderlinge

In de 11e ronde van de onderlinge was het weer een waar slagveld, dat uitmondde in 7 beslissingen en maar 1 remise. De remise kwam zoals gewoonlijk op naam van Foppe die het ditmaal vreedzaam hield tegen Durk.
Voor de winstpartijen verwijs ik u door naar de detailuitslagen die te vinden zijn via de menuknop "onderlinge".

In de stand zien we dat Sipke nog steeds aan de leiding gaat, maar wel op de voet gevolgd wordt door Jan. Simon staat nu knap 3e, maar Gerben en Hendrik lijken in aantocht. Vooreerst moeten ze echter ook nog maar zien om B-speler Johannes voor bij te komen, welke zich nog tussen hen en Simon bevindt.

Groep 1 wordt nu dus aangevoerd door Sipke, Jan en Simon. Groep 2 door Johannes, Jack en de nieuwe nummer 3 Sietze.


11 november

Nieuwe ratings in de ratingmachine

Het heeft iets langer geduurd als normaal, maar nu is het dan toch zover.
De ratingmachine van DC Oerterp laat nu weer de huidige ratings zien.

Nagekomen bericht:
De gratis server waar de ratingmachine op draait, lijkt gestopt/uitgezet te zijn, waardoor de ratingmachine niet meer te benaderen is.

6 november

Onderlinge:

Uitslagen en stand van de onderlinge na de 10e ronde zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge

5 november

Nipt verlies in spannende wedstrijd tegen De Oldehove

Oerterp leed dinsdagavond in Leeuwarden een 9-7 nederlaag tegen damclub De Oldehove. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. Twee opmerkelijke prestaties kwamen op naam van Dennie en Fokke. Fokke wist met een handigheidje zich te bevrijden uit een lastige stand, waarna het overgebleven eindspel remise was. Dit deed hij niet tegen zomaar iemand, maar tegen de huidige nummer 2 van Friesland Tjalling Goedemoed. Dennie speelde ook een uitstekende partij tegen Klaas H. Leijenaar, welke 303 ratingpunten meer heeft. Dennie kreeg vroeg in de partij een schijf op 15 welke het spelbeeld lang bepaalde. Het leek er zelf op dat Dennie de hele partij een voordelige stand had. Uiteindelijk liep de partij remise ! André, op bord 1, kwam tegen Jan Algra, vrij vroeg een schijf achter en wist de partij niet meer te redden. Onze Jan scoorde ook weer 2 punten, ditmaal deed hij dat tegen de taaie Douwe Kootstra. Jan speelde een mooie hekstellingpartij, waar hij zijn tegenstander goed vastzette. Gerrit zat tegen René Wypkema, welke een damzetje openzette, welke Gerrit nam, René had echter net even verder gekeken... In het eindspel leek Gerrit nog een kansje op remise te krijgen, maar dit gebeurde helaas niet. Gerben zat tegen de qua rating zwakkere Marten Martens. Martens had een schijf op het kerkhofveld, welke leek te vallen via een 1-om-2, doordat Martens geen tempozetten meer heeft. Of dit gebeurt is heb ik niet gezien, maar resultaat was wel 2 punten. Daarna scoorde de Oldehove weer via Piet Tuik. Piet won tegen invaller Miente. Met nog 1 partij aan de gang, was de tussenstand 8-6. Hendrik zat tegen Johan Lemstra en kon helaas geen potten meer breken in een aardige flankaanval partij, waardoor de eindstand op 9-7 werd bepaald, wat ook de eindstand van vorig jaar was, maar toen voor Oerterp (Je krijgt wat, je geeft wat)


1 november

Opnieuw verlies voor het Landelijke team

  DEZ/NGKZ Oerterp 12-8
1Marthy van Houtert (1185)Jan van Dijk (1198)1-1 (9)
2Gert Jan Hoeve (1201)Gerben de Wit (1194)0-2 (8)
3Alie Beekman (1183)Rein van der Wal (1136)1-1 (6)
4Astrid van der Stelt (991)Dennie van Dijk (1026)2-0 (5)
5Michel Stempher (1214)Simon Zeilstra (932)2-0 (4)
6Florian Hoeve (1108)Gerrit Terpstra (1010)2-0 (10)
7Jan Groeneveld (1152)Hendrik Veenstra (1216)0-2 (3)
8Bart Lugthart (769)Sipke Doller (1217)0-2 (7)
9Jan Willem Hoeve (1162)Cees Dijkstra (911)2-0 (1)
10Harry Beekman (1045)Miente Pera (889)2-0 (2)

Om de partijen na te spelen kunt u hier klikken of:
Klik op menuknop "kndb-competitie" voor de partijen en tussenstand.


30 oktober

In de onderlinge was het koploper Sipke die in zeer korte tijd zijn koppositie verstevigde door te winnen tegen Dennie. Gerben leek rechtstreeks af te stevenen op een positionele winstpartij tegen Simon, maar dat bleek na wat tempozetten van Simon toch tegen te vallen en zelfs lastig te worden...
Gerrit wist middels een slim slagzetje, in een stand waar Willem op het kerkhof stond, te partij naar zich toe te trekken en stijgt daarmee een plekje op de ranglijst. Anne Jagersma leed zijn eerste nederlaag van het seizoen, Halbe toonde geen genade. Ook Hendrik leek tegen André de afgrond in te worden gespeeld. Met een schijf minder kreeg Hendrik echter de partij cadeau, toen André meende te verplichte 45 zetten te hebben gedaan en door de klok ging, terwijl het speeltempo op 50 zetten ligt. Verder won Miente nog van Tjip en eindigde de partij tussen Durk en Cees  en de partij tussen Fokke en Foppe in remise.

Verdere uitslagen en stand van de onderlinge na de 9e ronde zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge

 


25 oktober

Oerterp ongelukkig onderuit tegen EDC

Lange tijd leek het erop dat Oerterp tegen hun gasten uit Enschede de volle winst ging pakken. Toch was het EDC die er uiteindelijk met de buit vandoor ging. Einduitslag 9-11.

  Oerterp EDC 9-11
1Hendrik Veenstra (1216)Igor Tchartoriski (1292)1-1 (4)
2Jan van Dijk (1198)Mark Makrovitsj (1292)0-2 (7)
3Sipke Doller (1217)Gino Schirinzi (1164)2-0 (8)
4Rein van der Wal (1136)Raphail Zdoroviak (1225)1-1 (9)
5Gerben de Wit (1194)Yuri Geisenblass (1181)0-2 (10)
6Dennie van Dijk (1026)Paul van de Veen (1065)1-1 (6)
7Cees Dijkstra (911)Luit Haan (976)1-1 (5)
8Simon Zeilstra (932)Gerrit Kooistra (900)0-2 (2)
9Gerrit Terpstra (1010)Rob Pots (816)1-1 (3)
10Karel de Bruin (902)Rein Wagelaar2-0 (1)

Om de partijen na te spelen kunt u hier klikken of:
Klik op menuknop "kndb-competitie" voor de partijen en tussenstand.


23 oktober

Drukbezochte clubavond

Met maar liefst 11 partijen was het weer eens een echte clubavond.
De koploper Sipke, moest zijn eerste remise toestaan tegen de nummer 2, Jan. Rein maakt een sprong in het klassement na zijn winst op Miente.

In de B groep blijft Johannes zonder te spelen aan de leiding. verrassende nummer 2 blijft Anne Jagersma die nu wist te winnen van Durk Idsinga.
Jack neemt plaats nummer 3 over van Sietze na winst op hem.

Verdere uitslagen en stand van de onderlinge na de 8e ronde zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge


16 oktober

PFDB:

Oerterp 1 deed woensdag goed zaken door tegen Heerenveen/Mildam te winnen. De einduitslag werd bepaald op 9-7. Het had evengoed andersom kunnen zijn.
Aan bord 2 wist Hendrik wel raad met de korte vleugel opsluiting die hij aangeboden kreeg van zijn tegenstander Bauke v/d Werff. Na ongeveer 30 zetten stond deze helemaal vast en kon er voor Oerterp een eerste 2 genoteerd worden. Niet veel later tekende Jan ook 2 punten aan tegen Pieter de Vries (zoon van Tabe), nadat zijn tegenstander een combinatie inzette die eenvoudig was te weerleggen met een plakker naar dam.
Heerenveen deed vervolgens wat terug door de overwinning van Aize Plantinga op invaller Miente. Miente kwam niet meer in de wedstrijd na een 1-om-2 foutje in de opening. Gerben tilde vervolgens de score naar 6-2 door op bord 1 van Tjipke Smedinga te winnen middels een Roozenburg-opstelling die later overging op een soort van open parti Bonnard. Dennie kwam tegen Marten Zijlstra ietswat lastig uit de opening maar stond daarna plotseling een schijf voor en leek rechtstreeks op de winst af te stevenen. In het eindspel zorgde een kleine onnauwkeurigheid ervoor dat Marten nog net een punt wist binnen te slepen. Onze 2e invaller Sietze ("altijd goed voor een punt") Boonstra kwam tegen Tabe de Vries in het eindspel uitzonderlijk goed weg. Tabe gaf in een gewonnen 3-om-3 eindspel remise terwijl hij vrij eenvoudig middels een terugruil oppositie had kunnen afdwingen. Hiermee was in ieder geval een wedstrijdpunt veiliggesteld. Het beslissende winnende punt kwam uiteindelijk van Rein die de vesting Oscar Veltman niet wist te slechten. In een ogenschijnlijk betere aanvalsstand zorgden wat slimme ruiltjes van Oscar voor een punt. Voordat deze uitslag werd aangetekend moest Gerrit helaas nog net het onderspit delven tegen de broer van Oscar,  Peter Veltman. Gerrit kwam in het middenspel een schijf achter, maar wist toch nog op dam te komen. Het 5-om-3 dammen eindspel (elk 1 dam) werd echter correct uitgespeeld door Peter.

Het 2e team van Oerterp was geen match voor Ontspanning Aldeboarn. Zij delvden het onderspit met 3-9. De 3 punten waren afkomstig van Ultsje Hosper die won van H.E. Dijkstra en invaller Anne Jagersma die een prima punt pakte tegen K. Spinder.

In de onderlinge was vanwege de bondswedstrijden maar 1 wedstrijd. Jack wist te winnen van Cees.

Voor de nieuwe ranglijst van de onderlinge zie menuitem "Onderlinge"
Voor detailuitslagen 1e en 2e en stand in PFDB zie toernooibase
 


9 oktober

Onderlinge:

Uitslagen en stand van de onderlinge na de 6e ronde zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge


2 oktober

Oerterp - Damcombinatie Fryslân 5 - 11
5 remises van Hendrik Veenstra tegen Gabriël Heerema, Jan van Dijk tegen Teake Kooistra, Fokke Heidsma tegen Foeke Tiemensma !, Gerben de Wit tegen Hans Zondervan en Miente Pera tegen Alex Hoekstra.

In de onderlinge 5 wedstrijden. Sipke Doller neemt de leiding over na remise van Sietze Boonstra tegen Johannes Ytmsa.

Kijk voor meer details op menuitem "onderlinge" en voor detailuitslagen van het eerste op  toernooibase


27 september

Weer een 7-13 uitslag voor Oerterp in de KNDB

Oerterp moest vandaag aantreden tegen het vorig jaar nog hoofdklasse spelende CTD Arnhem. Ook nu kwam er net als vorige week een 7-13 eindstand uit de bus, maar aangezien Oerterp nu thuisspeelde is dat iets minder positief.

Even nog een korte beschrijving van wat er gebeurde per bord:
Jan speelde zijn tegenstander helemaal vast en ronde het af met combinatie.
Gerben speelde een avontuurlijke partij met optisch een iets mindere stand, maar trok tijdig aan de noodrem via een standaard 3-om-3.
Sipke vrij vlakke partij, leek erop dat beide spelers met remise tevreden waren.
Rein kwam een schijf achter maar wist het nog zo te spelen dat er nog remise te te behalen viel. 
Dennie liet zichzelf vastzetten in een KVO waarna het hard ging.
Karel speelde schijven naar 23 en 25 en liep daarna in een soort van kaatsingzetje wat een schijf koste.
Simon trapte in een wat onder druk staande stand in klein zetje, wat schijfverlies opleverde.
Hendrik wist geen enkel voordeel te behalen en moest genoegen nemen met een punt.
Cees speelde een ietswat lastig klassieke stand, maar nadat tegenstander een gelijkblijvende combinatie nam, kreeg Cees winstkansen. Onder druk van de klok werd dit gemist.
Gerrit stond de hele partij niks minder maar vergaloppeerde zich net nog even in het eind.

 

Oerterp

CTD Arnhem

7-13

1Jan van Dijk (1198)Rommy Moerlie (973)2-0 (3)
2Gerben de Wit (1194)Mike Voskamp (1220)1-1 (9)
3Sipke Doller (1217)Maarten Linssen (1347)1-1 (2)
4Rein van der Wal (1136)Erik van de Weerdhof(1255)1-1 (10)
5Dennie van Dijk (1026)Bart Terwel (1333)0-2 (4)
6Karel de Bruin (902)Rik Twilhaar (1246)0-2 (1)
7Simon Zeilstra (932)René Vos (1232)0-2 (7)
8Hendrik Veenstra (1216)Wim van Dongen (877)1-1 (5)
9Cees Dijkstra (911)Leo Steyntjes (1034)1-1 (8)
10Gerrit Terpstra (1010)Theo Buijs (1042)0-2 (6)

Klik op menuknop "kndb-competitie" voor de partijen en tussenstand.


25 september

Onderlinge:

Uitslagen en stand van de onderlinge na de 4e ronde zijn te bewonderen via menuonderdeel onderlinge

PFDB Clubcompetitie:

Oerterp speelde maandagavond in de 1e ronde van de provinciale competitie gelijk tegen BGEB (Cornjum/Britsum).
Overwinningen werden behaald door Jan van Dijk op Reinout Sloot, Hendrik Veenstra op Lubbert v/d Berg en André de Jong op Sjoerd Schaaf. Aan BGEB-er zijde wonnen Oege Dijkstra tegen Rein v/d Wal, Jelte Veld tegen Dennie van Dijk en Boele Land tegen Miente Pera. Remises werden behaald door Henk Dijkstra en Gerrit Terpstra. Voor de stand en verdere uitslagen verwijs ik u eerst nog door naar toernooibase
Later zullen deze gegevens ook op deze site beschikbaar komen onder PFDB menuitem.


20 september

Ruime overwinning voor het landelijke team

In de eerste landelijke wedstrijd van het nieuwe seizoen liep alles op rolletjes tegen DC Gorredijk.

 

Gorredijk

Oerterp

7-13

1Johan Teake Dekker (1349)Miente Pera (889)2-0 (4)
2Anne Dekker (1049)Jan van Dijk (1198)0-2 (3)
3Iepie Poepjes (1015)Gerben de Wit (1194)0-2 (7)
4Sipke Wagenaar (1000)Rein van der Wal (1136)1-1 (10)
5Peter Achterstraat (1135)Karel de Bruin (902)2-0 (6)
6Jan Pander (1082)Dennie van Dijk (1026)0-2 (2)
7Willem van de Velde (903)Hendrik Veenstra (1216)0-2 (1)
8Riekele Veldstra (995)Sipke Doller (1217)0-2 (8)
9Thomas Kuipers (1104)Cees Dijkstra (911)2-0 (9)
10J. Voskuilen (842)Gerrit Terpstra (1010)0-2 (5)

Klik op menuknop "kndb-competitie" voor de partijen en tussenstand.


18 september

Onderlinge, FK, Agenda

Derde ronde van de onderlinge gespeeld. Miente Pera zorgde weer voor een verrassing. Vorige week won hij nog van meervoudig kampioen Gerben de wit, ditmaal wist hij regerend kampioen Hendrik Veenstra op remise te houden. Een prima start van het seizoen voor Miente. Zie voor uitslagen en stand menuknop onderlinge.

Tevens werd een ronde van het Fries kampioenschap in Ureterp gespeeld. Oerterpspelers Sipke Doller, Rein v/d Wal en Gerrit Terpstra nemen deel aan dit toernooi. Sipke scoorde een punt (kon net niet winnen) en Rein verloor helaas van oud-oerterper Katrinus Posthumus.
Gerrit Terpstra had zijn ronde vooruitgespeeld met remise als resultaat. (meer uitslagen zijn te vinden op pfdb.nl)

Aanstaande zaterdag staat de eerste landelijke wedstrijd al weer op het programma. Het team van Oerterp mag dan in een uitwedstrijd aantreden tegen DC Gorredijk. De maandag daarop moet het eerste meteen ook al een provinciale wedstrijd spelen tegen BEGB.


12 september

Onderlinge:

Uitslagen en stand van de onderlinge zijn weer te bewonderen via de bekende weg (Klik op menuonderdeel onderlinge)

Na 2 ronden zijn er al een aantal verrassingen te constateren. Zo won in de eerste ronde de in bloedvorm verkerende Gerrit Terpstra van voormalig clubkampioen Henk Dijkstra en speelde Simon met een schijf achter remise tegen Jan van Dijk.
In de tweede ronde was er weer een voormalig clubkampioen die onderuit ging. Ditmaal was het Gerben de Wit, die het onderspit moest delven tegen Miente Pera !

Conclusie is dat de strijd weer in alle hevigheid is losgebarsten en dat het weer een leuk en spannend seizoen belooft te worden.


3 september
 

Oerterper dammers succesvol in Zomertoernooi Gorredijk
door Gerrit Terpstra

Aan het zomertoernooi te Gorredijk is door een groot aantal spelers van de damclub Oerterp deelgenomen.

Sommige spelers wisten hun niveau van het afgelopen seizoen niet te continueren terwijl enkele andere goede resultaten wisten te behalen. Allereerst Jan van Dijk die door deelname aan het jeugdkampioenschap niet het verplichte aantal wedstrijden wist te spelen anders had hij waarschijnlijk de top 5 bereikt.

Wel in de top 5 te verschijnen wist Rein van der Wal. Bij de top 12 van de 46 deelnemers waren nog 3 Oerterpers in de ranglijst te vinden waarbij zelfs 2 prijzen in de B groep te verdelen waren.
Gerrit Terpstra behaalde daarbij de eerste plaats en coming man Simon Zeilstra volgde hem op een minimale achterstand en wist de tweede prijs te behalen.
Op de 12e plaats vinden we nog een Oerterper, Sipke Doller die door verlies in de laatste ronde enkele plaatsen naar beneden duikelde.

Details  zijn te vinden op de website van de PFDB onder Toernooibase.

Deze training gedurende de zomermaanden moet perspectief bieden voor de wedstrijden die er aan zitten te komen in het komende seizoen.