Nieuws


20 mei

Basisschool De Opdracht uit Ureterp naar finale

(door Harry Mennema)
In de halve finale voor het NK welpenteams in Leek is het team van basisschool “de Opdracht” er in geslaagd zich voor de finale te plaatsen. Het team, bestaande uit Pieter Reitsma (9-14), Jarno Wendelaar Bonga (8-12), Wouter Booi (8-8), Steffen Postma (6-9) en Thijs Hiemstra (5-2), eindigde op de 2e plaats. Deze finale zal worden gespeeld op 28 mei aanstaande in Borne
De andere Friese vertegenwoordiger in deze halve finale was basisschool Eben Haëzer eveneens uit Ureterp. Dit team bestond uit Wilko Boonstra (8-5), Jasper Jongsma (7-4), Sanne Baron(7-4), Jelena Bijlsma (7-2) en Rik Meijer (7-2). Ze eindigden op de 10e plaats en liepen de finale dus mis.

De eindstand:

Pl Naam            Plaats        We  Pu  Bp
1. De Mare         Almelo        9   14  49 - 23
2. De Opdracht     Ureterp       9   12  45 - 27
3. De Tamarisk     Biddinghuizen 9   11  41 - 31
4. De Holm         Den Andel     9   11  40 - 32
5. De Kooi         Eelde         9   11  38 - 34
6. De Akker        Zuidwolde     9    9  40 - 32
7. De Tweesprong   Leek          9    9  32 - 40
8. De Mare 2       Almelo        9    8  35 - 37
9. De Holtenhoek   Vries         9    4  23 - 49
10. Eben Haëzer    Ureterp       9    1  17 - 55


19 mei

Oerterp sterk, maar niet sterk genoeg in nationale beker

Op zaterdag 14 mei reizigde het bekerteam van DC Oerterp af naar Huissen om daar als kampioen van Friesland de eer van de provincie hoog te houden.

Het team bestond uit dezelfde 4 spelers welke ook de provinciale finale hadden gespeeld, te weten Jan van Dijk, Hendrik Veenstra, Sipke Doller en Gerben de Wit.

De Oerterpers waren ingedeeld in poule H bij de teams Orfam Telecom Twente, CTD Arnhem en Hijken DTC 2. Er werd dit jaar voor het eerst met een nieuwe opzet gespeeld, dat wil zeggen dat er nu niet 1 maar 3 wedstrijden op een dag werden gespeeld en de nummers 1 en 2 van de Poule doorgingen naar de volgende ronde. De partijen hadden een rapidtempo van een halfuur per speler en 20 sec. toevoeging per zet.

In de eerste wedstrijd werd de bekerkampioen van Drente met duidelijke cijfers (7-1)op zij gezet. Alleen Sipke moest een remise toestaan tegen Herm Jan Brascamp.

De tweede wedstrijd werd gespeeld tegen de latere nummer 1 Orfam Telecom. Hierbij was Oerterp dichtbij een stunt. Hendrik wist zijn partij via een sterke opening te winnen van Yuen Wong en Sipke Doller had bijzonder knap een winnend eindspel op het bord gebracht tegen de ex-Nederlands kampioen van 1989 Jos Stokkel ! Helaas was een klein foutje van Sipke nog genoeg voor Stokkel om de stand remise te maken. Jan en Gerben moesten hun meerdere erkennen in de toppers Rik Keurentjes en Bas Messemaker. Dit resulteerde in een verlies met 5-3

De laatste wedstrijd werd gespeeld tegen een oude bekende, CTD Arnhem. (Seizoen 2008-2009 nat. comp 1A) CTD had evenveel punten en evenveel bordpunten als Oerterp verzameld. Ook hier was de strijd spannend. Gerben de Wit leek zijn tegenstander Rik Twilhaar positioneel weg te tikken. Toch werd deze partij remise. Aan bord 1 zat Jan tegen Maarten Linssen en speelde een gevaarlijke kettingstelling, maar leek via een offer kansen te krijgen op de uitgedunde rechtervleugel van Linssen. Helaas overzag Jan een 2-om-3 combinatie van de tegenstander, waarna de partij meteen voorbij was. Sipke verdedigde zich correct in een lastig klassiek standje tegen Erik v.d Weerdhof en scoorde daarmee het 2e punt. Hendrik aan bord 2 trof  Hin Wong, de grotere broer van zijn slachtoffer uit de 2e partij. Hin had de de opdracht mee gekregen om de eer van de familie te herstellen. Helaas voor CTD wilde Hendrik daar niet mee werken en wist een mooie aanvalspartij om te zetten in een winnend eindspel.

Hiermee eindigden de teams CTD Arnhem en Oerterp op een gedeeld 2e plaats met evenveel punten en evenveel bordpunten. De reglementen schreven voor dat dan de winst op het hoogste bord de doorslag geeft. Helaas voor ons was bij ons bord 1 verloren gegaan en werd Oerterp na een dappere strijd uit de nationale beker geknikkerd.

Meer informatie op toernooibase

 


19 mei

Henk Dijkstra kampioen van DC Oerterp!

Op 11 mei werd de slotavond van het seizoen 2011-2012 gehouden. De leden van damclub Oerterp konden na de ledenvergadering en het huldigen van de prijswinnaar nog gezellig even naborrelen.

Henk Dijkstra is dit jaar kampioen van Oerterp geworden. Hij deed dit met 12 overwinningen, 3 remises en maar 1 nederlaag. De nummer 2 is dit jaar Gerben de Wit, die bij de eindstreep net 3 honderdste tekort kwam. Gerben verloor dit seizoen niet 1 keer in de onderlinge! De derde stek werd opgeeist door Jan van Dijk.

In de B-groep werd Miente Pera met overmacht kampioen. De nummer 2 en dit jaar weer voor het eerst meespelend, Arend Schuurman, volgt Miente op een afstand van maar liefst bijna 5 tiende punt. De strijd om het 2e en 3e plek was echter nog wel spannend tot het einde. Jack Riesenkamp zag in de laatste ronden Arend nog voorbij schieten en moest genoegen nemen met de derde plek.

 


Slotavond DC Oerterp seizoen 2010-2011


vlnr: Foppe Jansma, Ultsje Hosper, Jack Riesenkamp en Harrij Mennema

vlnr: Henk Dijkstra, Jan Pander, Fokke Heidsma, Gerben de Wit, Foppe Jansma

Voorzitter Miente en Penningmeester Gebbo Wagenaar pakken de prijzen uit

Voorzitter Miente (rechts) overhandigd de 1e prijs aan de nieuwe kampioen Henk Dijkstra

Gerben de Wit ontvangt de 2e prijs

Jan van Dijk ontvangt de 3e prijs

De prijswinnaars, vlnr: Jan van Dijk (3e), Henk Dijkstra (1e), Gerben de Wit (2e)

De kampioen van vorig jaar Sipke Doller neemt met pijn in zijn hart afscheidt van de wisselbeker en kondigde aan volgend jaar weer een poging te zullen ondernemen om de beker terug te winnen.


Miente Pera ontvangt uit handen van Gebbo Wagenaar de 1e prijs van de B-groep!


Jack Riesenkamp ontvangt de 3e prijs.


De prijswinnaars,vlnr: Arend Schuurman (2e) (lege plek, was met vakantie), Miente Pera (1e) en Jack Riesenkamp (3e)


27 april

Jesse Wagenaar jeugdkampioen van Oerterp

De Foto van de top 3. vlnr: Hessel Geert Geertsma (3e), Jesse Wagenaar (1e) en Oieter Reitsma (2e)

De Foto van de top 3: vlnr: Hessel Geert Geertsma (3e), Jesse Wagenaar (1e) en Pieter Reitsma (2e)

1. Jesse Wagenaar		26 – 43 8. Jaqueline Veenstra	26 – 20 
2. Pieter Reitsma		21 – 33 9. Rinse Boersma	20 – 17 
3. Hessel Geert Geertsma	28 – 32 10. Anke van Dijk	25 – 13 
4. Wouter Booi			22 – 31 11. Ezra kooiker	15 – 12 
5. Jarno Wendelaar-Bonga	16 – 27 12. Jildou Geertsma	26 –  9
6. Jelle Kromhout		26 – 23	13. Steffen Postma	11 –  8
7. Stefan Orucevic		14 – 20 14. Roland Haarsma	16 –  4

De topper bij de groten, Jan van Dijk gaf aan de jeugdleden en begeleiders op de slotavond nog een simultaan.

Meer Foto's van de slotavond kun je hier bekijken.


21 april

Kampioenen OC bekent

De laatste ronde van de ondelinge competitie 2010/2011 zit er weer op en daarmee zijn de eindstanden en prijswinnaars van dit seizoen weer bekend. Kijk voor de eindstanden en kampioenen snel onder menuknop "onderlinge"


14 april

Verrassende uitslagen in de onderlinge

In de één-na-laatste ronde van de onderlinge vielen en toch nog een aantal verrassende uitslagen. Of de toppers aan het einde van het seizoen al hun krachten al hebben op gebruikt, of dat de subtoppers aan het einde van het seizoen op dreef komen, is de vraag.

We beginnen met de partij tussen voorzitter Miente Pera en de huidige nummer 3 op de ranglijst, Jan van Dijk. Jan nam een doorbraak naar dam ten koste van 1 schijf, maar maakte meteen daarna een fout waardoor Miente zelfs even uitzicht had op een overwinning. Nadat Miente deze kans miste, liep de partij remise, wat toch een goed resultaat voor Miente genoemd mag worden. Ook outsider Arend Schuurman zorgde weer voor een verrassing. Wist hij eerder in het seizoen al A-speler Hendrik Veenstra te verschalken met een combinatie, nu was het de taaie Fokke Heidsma die zich verslikte in de dit jaar teruggekeerde oudspeler. Arend stijgt met dit resultaat naar de 3e stek in de B-groep en is de huidige nummer 2, Jack Riesenkamp, op 0,0068 genaderd.

Henk Dijkstra wist in een snelle partij (elk 20 min. op de klok) tegen Dennie van Dijk te winnen en lijkt zo goed als zeker te zijn van de titel!

Voor de overige uitslagen en ranglijsten kunt u de de detailuitslagen raadplegen via de menuknop "onderlinge"


9 april

Tussenstand ratinglijsten 1 april 2011

De KNDB heeft weer de tussentijdse ratinglijsten gepubliceerd.
Onder aan deze pagina vind u de tussenstanden per 1 januari en nu dus de tussenstand per 1 april.

De kolom rating staat voor de nieuwe tussentijdse rating, de kolom vj staat voor de rating van vorig jaar (30 juni 2010) en de kolom aw staat voor het totaal aantal wedstrijden waarop de rating is gebaseerd.

Interim rating oerterp 1 april 2011

Op toernooibase worden de ratings meteen bijgewerkt en hoeft er niet gewacht te worden tot een toernooi is afgelopen, de nieuwe rating kan meteen afgelezen worden in de kolom "Virtuele rating". De tussenstand hier is:

Interim rating oerterp 1 april 2011

 


8 april

Bekerteam van damclub Oerterp kampioen van Friesland!

Het damteam van damclub Oerterp heeft voor het eerst in de geschiedenis, het provinciale bekertoernooi weten te winnen! In de halve finale wist Oerterp nog het sterke Bolsward te verslaan via een sneldambarrage tijdens een thuiswedstrijd. Nu stond er een uitwedstrijd naar Wanswerd op het programma. De andere finalist was namelijk het sterke team van damcombinatie Fryslân (DCF), welke dit seizoen in de nationale competitie, kampioen werd en promoveerde naar het hoogste podium, de ereklasse.


vlnr: Gerben de Wit, Sipke Doller, Jan van Dijk en Hendrik Veenstra.
Foto: foto van dijk-huizenga

Het team van Damclub Oerterp was daarmee, vooraf aan de wedstrijd, dan ook de underdog. Dit bleek ook toen de opstelling bekend werd. De Oerterpers troffen op elke bord een speler met een hogere rating, dus in theorie een sterkere speler. Zo moest de kersverse sneldamkampioen van Friesland, Jan van Dijk (1249) tegen Teake Kooistra (1297), Gerben de Wit (1216) tegen voormalig NK-finalist Gerlof Kolk (1400), Hendrik Veenstra (1222) tegen meervoudig frieskampioen Gabriël Heerema (1388) en Sipke Doller (1228) tegen Douwe Edelenbos (1267). 

Het team van DC Oerterp kwam, zoals mocht worden verwacht, dan ook moeizaam uit de startblokken en zagen op alle vier de borden wat positioneel nadeel ontstaan. In het bekertoernooi speelt echter ook de klok een belangrijke rol. De spelers krijgen elk anderhalf uur bedenktijd, waarna de partij afgelopen moet zijn. Gebruikt een speler echter te veel bedenktijd dan loopt deze het risico om op de klok te verliezen.
Doordat de spelers van DC Oerterp, zich uitermate taai en slim wisten te verdedigen, waren het de DCF-ers die zich stuk beten in de standen en meer tijd verbruikten dan hun tegenstanders. De Oerterpers deden goed hun voordeel hiermee. Zo wist Sipke Doller op bord 4 aan de druk van de tegenstander te ontsnappen en het 1e punt op het scorebord te zetten. Vervolgens waren er nog drie partijen aan de gang, waarbij op alle borden gelijkertijd, een tijdnood tafereel ontstond en de spanningen hoog opliepen. De topper Gerlof Kolk zag in deze fase zijn voordeel compleet in rook opgaan en verbruikte zoveel tijd dat ook de remise niet meer te behalen bleek. Gerben de Wit zorgde hiermee voor een geweldige stunt en creëerde een perfecte uitgangspositie voor de rest van het team. Aan bord 3 kreeg Hendrik Veenstra zijn tegenstander, in hevige tijdnood verkerend, het ook benauwd en stelde een remise voor. Toen duidelijk werd dat Gerben de winst had binnengehaald en Jan van Dijk aan bord 1 ook een remisestand op het bord had staan, werd het voorstel vliegensvlug geaccepteerd en kwam de tussenstand op 2-4 te staan, waarna bijna onmiddellijk ook besloten werd tot remise aan bord 1 en het team van DC Oerterp de ultieme bekerstunt afrondde, en zich liet kronen tot bekerkampioen van Friesland!

De thuisclub DCF feliciteerde het Oerterper damteam sportief en gaf uit handen van Sietze Terpstra, elke speler van Oerterp een bloemetje mee naar huis. Het volledige kampioensteam bestaat uit: Gerben de Wit Houtigehage (5 wedstijden 9 punten!), Jan van Dijk Ureterp (5-8), Sipke Doller Haulerwijk (4-6), Hendrik Veenstra Ureterp (3-4), Dennie van Dijk Ureterp (2-4) en Henk Dijkstra uit Bakkeveen (1-2)

Damcombinatie Fryslân - Oerterp 3 - 5   
Teake Kooistra (1297) - Jan van Dijk (1249) 1 - 1  4
Gerlof Kolk (1400) - Gerben de Wit (1216) 0 - 2  2
Gabriël Heerema (1388) - Hendrik Veenstra (1222) 1 - 1  3
Douwe Edelenbos (1267) - Sipke Doller (1228) 1 - 1  1

7 april

Resultaten onderlinge

Met nog 3 ronden te gaan, stonden er een paar spannende wedstrijden op het programma. Zo stond de nummer 2 Gerben de Wit gepland tegen niet 1, maar 2 spelers. Gerben wist knap van zowel Fokke Heidsma en Jan Pander te winnen. Fokke had goede kansen op minimaal remise, maar nam een damafname welke net een schijf teveel kostte. De nummer 1 Henk Dijkstra moest het opnemen tegen de nummer 3 Jan van Dijk. Henk speelde een mooie aanvalspartij, maar moest toch genoegen nemen met remise, toen Jan aanstuurde op een voordelig eindspel.

In de B-groep kwam de nummer 1 niet in actie. De nummer 2, Arend Schuurman moest het voor de derde maal opnemen tegen Jack Riesenkamp. De vorige ontmoetingen eindigden beide in remise. In deze partij leek het daar niet van te komen. Arend wist namelijk een schijf voor te komen. Helaas voor hem, werd de tijdnoodfase hem noodlottig en wist Jack alsnog de 2 punten te incasseren.
Met deze overwinning schuift Jack door naar de 2e plaats en Foppe Jansma naar de 3e plaats.

Morgenavond wordt de bekerfinale gespeeld tussen Damcombinatie Fryslân en DC Oerterp!


2 april

Jan van Dijk kampioen van Friesland bij het FK Sneldammen!

Op zaterdag 2 april wist Jan van Dijk het deelnemersveld over 12 ronden met 1 punt voor te blijven. Hiermee is Jan de eerste frieskampioen uit de historie van damclub Oerterp. De nummers twee en drie waren respectievelijk Klaas Hendrik Leijenaar en Jan Adema. De toppers Anton Schotanes Wiebe v.d. Wijk bleven buiten de prijzen.

Jan van harte gefeleciteerd met deze superprestatie!

Link naar toernooi op toernooibase


31 maart

Maar 1 wijziging in de ranglijst OC

In de onderlinge competitie stonden een aantal cruciale wedstrijden op het programma. Iedereen met aanmerkelijke belang, wist een goed resultaat te scoren, waardoor de ranglijst hoofdzakelijk bleef zoals deze vorige week ook was. Alleen Arend Schuurman moest een plekje prijs geven ten koste van Sietse Boonstra.

De bekerfinale tegen DCF is op verzoek van DCF een week uitgesteld.


24 maart

Oerterp naar de bekerfinale na spannend duel !!!

Oerterp heeft zich weten te plaatsen voor de finale in de strijd om de provinciale beker. Dit ging ten koste van Bolsward/Workum combinatie. De strijd ging lange tijd gelijk op en mondde dan ook uit in een 4-4 eindstand waarin iedereen remise speelde. Omdat beide teams in de provinciale competitie in de hoofdklasse uitkomen, moest het duel beslist worden middels sneldampartijen. De opstelling was als volgt: Gerben de Wit op bord 1 tegen Jan Meinte Drent, Jan van Dijk op bord 2 tegen Sjoerd Huitema, Hendrik Veenstra aan bord 3 tegen Douwe Kunst en Sipke Doller aan het laatste bord tegen Durk de Vries. 

Het sneldammen was kortgeleden nog goed geoefend, door de Oerterpers op hun eigen sneldamtoernooi en het was dan ook Oerterp dat aan het langste eind trok met 6-2.  De overwinningen kwamen op conto van Gerben en Hendrik en Jan en Sipke behaalden een remise.

In de onderlinge werden 6 partijen gespeeld. Koploper Henk Dijkstra liet in zijn simultaan tegen 2 spelers geen steekjes vallen en kon 4 punten bijschrijven. Verder waren er overwinningen van Arend, Miente en Willem. Het duel tussen Jan Pander en Dennie van Dijk eindigde onbeslist. Voor meer details kunt u links de menuknop "onderlinge" raadplegen.


17 maart

Oerterp derde van Friesland in clubcompetitie

Oerterp wist woensdagavond, de laatste wedstrijd van het seizoen, met 9-7 te winnen in de streekderby tegen Drachten. Hiermee eindigde het team knap op het podium en wel op de derde plaats!
Jan van Dijk en de oude rot van het team, Willem v/d Velde zorgden voor de overwinning. Jan won in een Kellerpartij van Iskander Al-Sarayfi en Willem was Germ Kooi te slim af. Miente Pera wist de 200 ratingpunten verschil niet te overbruggen en was de enige speler van het team welke een nul moest incasseren tegen Gerrit Klasenboer.

Verder waren en deze avond nog 3 wedstrijden voor de onderlinge. Jack won van Foppe (lok-lokzet), Sietze van Durk en Fokke van Anne. Zie voor details menuknop "onderlinge" 


6 maart

Geen clubavond

LET OP: Aanstaande woensdag 9 maart is er geen clubavond!


5 maart

Johan Teake Dekker wint OMNYACC sneldamtoernooi

De tweede editie van het OmnyAcc sneldamtoernooi in Oerterp was sterk bezet met een groot deel van de Friese top en enkele toppers uit Groningen.
Al voor de pauze was er niemand meer met de volle score, ook de te kloppen man Tjalling Goedemoed liep schade op.
In de zevende en laatste ronde streden Johan Teake Dekker uit Gorredijk  en Sjoerd Koopman uit Heerenveen om de hoofdprijs. Dekker won en Koopman werd nog voorbijgestreefd door Groninger Martijn de Jong.
In de categorie B, dammers met een rating tussen 900 en 1100, waren de prijzen voor Nick de la Fonteyne uit Leewarden en Iskander al Sarayfi uit Drachten.
Categorie C werd gewonnen door Drachtster Wim Riddersma, gevold door Sietse Terpstra van Burdaard.

De detailuitslagen zijn inmiddels verstuurd naar toernooibase en zijn, door de snelle service van Piet Bouma, inmiddels hier te raadplegen. Ook is de eindstand te raadplegen via deze pdf.

uwfotograaf.nl was de toernooiavond ook aanwezig in de persoon van Dennie van Dijk. Deze professionele foto's zijn te bezichtigen via deze link.

Vlnr: Nick de La Fontaine, Johan Teake Dekker, Wim Riddersma,
Iskander Al Sarayfi, Martijn de Jong en Sietse Terpstra


3 maart

Oerterp weer 8-0 in de beker

In de kwartfinale mocht Oerterp aantreden tegen Wolvega. Omdat Wolvega een klasse lager speelt in de normale competitie, moest er gewonnen worden. De voorgaande wedstrijden voor de beker waren allemaal met 8-0 gewonnen en ook na vanavond is er nog geen enkel bordpunt van het bekerteam verloren gegaan.

Oerterp overklaste TOG Wolvega met een 8-0 overwinning, door overwinningen van Jan van Dijk op Hessel Postma, Sipke Doller op Klaas Mondria en ook Gerben en Dennie wisten te winnen.

In de onderlinge werden 4 wedstrijden gespeeld. Foppe wist voor de 4e maal dit seizoen te winnen, dit keer lukte hem dit tegen Durk. Ook Miente wist de winst te vinden tegen Fokke Heidsma, welke er even een paar ronden tussen uit is geweest.


1 maart

Typezetjes 2008-2011 gepubliceerd

We deden vorige week al de vooraankondiging dat binnenkort er meer Typezetjes gepubliceerd zouden gaan worden. Vanaf vandaag is het dan zo ver. De Typezetjes van 2008-2011 zijn nu via deze site te openen.

Dit is zeker een aanrader voor de sitebezoeker! De clubbladen staan boordevol partijfragmenten, wedstrijdverslagen en zelfs prachtig verwoorde interviews met leden van damcub Oerterp!

 

 


24 februari

Nieuwe Typezetje is uit !

De redactie van ons clubblad heeft weer een uitstekende prestatie geleverd, door het uitbrengen van alweer het 2e typezetje van dit seizoen.

Het eerste typezetje van dit seizoen is inmiddels online te bezichtigen via menuknop "Clubblad" of via deze link, de tweede zal binnenkort ook op deze site gepubliceerd worden.

Er wordt trouwens hard aan gewerkt om alle voorgaande Typezetjes ook te digitaliseren en te publiceren op deze website, zodat dit prachtige stukje historie bewaart blijft.

 


 


24 februari

Gerben in Angola

Gerben de Wit mocht vorige week voor zijn werk naar Angola. Tenmiste, dat was wat hij woensdagavond op de club verkondigde. Sommige leden van de club vermoedden echter dat het om een geheim trainingskamp ging, om zijn damskills op te laten schroeven door afrikaanse grootmeesters...

Gerben maakte de volgende foto van angolese bewakers, welke aan het dammen waren op een gespiegeld bord. (ze spelen op de witte velden). Dit wordt ook wel Ghanees dammen genoemd.

Het schijnt dat ze, na het bezoek van Gerben, daar nu allemaal op het gespiegelde zetje van Raman spelen.

Agoleense dammers


24 februari

Onderlinge ronde 24

Resultaten en ranglijsten van de 24e ronde gepubliceerd. Koploper Gerben de Wit laat een punt liggen waardoor Henk Dijkstra, de koppositie overneemt in de onderlinge.

Zie voor meer details, menuknop "Onderlinge".

Tip: "Schrijf je in voor het sneldamtoernooi!"


17 februari

Onderlinge en Provinciale Competitie

Uitslagen en tussenstanden van de onderlinge na ronde 23.  Deze week maar 3 partijen in de onderlinge.
In de provinciale hoofdklasse moest het eerste aantreden tegen DC Heerenveen. In deze thuiswedstrijd werd DCH met 11-5 verslagen! Sipke, Hendrik en Miente tegen Marten Zijlstra, Wim v.d Molen en A. Oord wisten te winnen, de rest van het team hield hun partij professioneel remise.

Het tweede team verloor vorige week helaas tegen Huizum 3. Kijk voor meer details onder de knop "PFDB-Competitie" en "Onderlinge"


10 februari

Onderlinge en Bondsavond

In de onderlinge waren vanavond toch nog 5 partijen, na de bondsavond en de wedstrijd van het tweede voor morgen op het programma.

Op de bondsavond deden de twee teams van Oerterp het lang niet onverdienstelijk. Het eerste team eindigde op een gedeeld eerste plaats, maar moest wegens winst op een hoger bord genoegen nemen met de 2e plaats.

Het tweede team sleepte in de derde groep wel de 1e prijs in de wacht en dat ook nog eens met grote overmacht. Het team hoefde maar 1 remise toe te staan en wist de rest te winnen!

Eerste team:

1. Sipke Doller - Gabriël Heerema (1-Drachten) 1-1
2. Gerben de Wit - Tjipke Smedinga (1-Heerenveen) 2-0 !
3. Jan van Dijk - Anton Schotanus (3-Huizum) 1-1
4. Hendrik Veenstra - Gerrit Terpstra (4-Bestuur) 1-1
5. Henk Dijkstra - Marten Zijlstra (5-Heerenveen) 1-1

Tweede team:
1. Jan Pander - M. Kleefsma 2-0
2. Dennie van Dijk - Eake Roosma 2-0
3. Willem v.d. Velde - Y. Hoekema 2-0
4. Harry Mennema - B. van Ek 2-0
5. Foppe Jansma - Sonja Scholte 1-1

In de onderlinge speelde de koploper Gerben remise tegen Hendrik. Gerben kwam in de opening een schijf voor, door een voorpost op te peuzelen. Deze schijf werd echter later weer ingeleverd, met remise als resultaat. Jan van Dijk wist ook weer te winnen, ditmaal was de ander Jan in de competie (Pander) het slachtoffer. Miente Pera had de handen vol aan Arend Schuurman, maar wist in de tweede tijdsperiode en in een dammeneinspel, toch aan het langste eind te trekken. Verder won Dennie nog van Halbe (grapje in een 7-om-7 stand) en Foppe van Anne Jagersma. (dit was Foppe zijn 2e winstpartij van het seizoen!)

Tussenstanden staan weer gepubliceerd onder de menuknop "Onderlinge"


3 februari

Koploper remise in ronde 21 OC

In de onderlinge competitie stond vanavond de topper tussen de nummer 1 en 2 op het programma. Gerben de Wit ging tegen Henk Dijkstra voortvarend van start met een mooie flankaanval. Toen hij echter een groter ruil inzette, kwam Henk duidelijk met groot voordeel te zitten. Gerben wist het gevaar echter weer met een geniepig offertje te neutraliseren, waarna de stand in remise eindigde. Voor overige uitslagen kunt u weer terecht bij de detailuitslagen pagina, te bereiken via de menuknop "onderlinge".

Aanstaande maandag staat de bondsavond op het programma!


27 januari

Uitslagen en tussenstand ronde 20 onderlinge

De uitslagen en nieuwe tussenstanden staan weer gepubliceerd. (te bereiken via menuknop onderlinge)


20 januari

Foutje bedankt...

In de uitslag van de partij tussen Jan Pander en Miente Pera is een foutje geslopen. Ten onrechte stond er dat Miente gewonnen had. Dit had Jan moeten zijn. Dit was niet de enigste fout. In een ander uitslag, waarbij ook een Jan betrokken was, stond de uitslag ook omgedraaid. Jan van Dijk was zijn broer Dennie te slim af en haalde dus de 2 punten. De uitslag is inmiddels gecorrigeerd in de uitslagen en tussenstand.


20 januari

Finale basisschooldammen 2011

Vandaag (19 jan.) werd in MFC de Wier het Fries kampioenschap basischooldammen 4-tallen gehouden. Enkele leden van DC Oerterp hebben daarbij ook geassisteerd! (Harrij Mennema, Gerben de Wit, Foppe Jansma en Hendrik Veenstra)

De scholen uit Ureterp deden het ook "lang niet slecht".

Bij de Welpen werd het team van "De Opdracht" 2e in de hoogste klasse (A)
In de 2e klasse (B) werd het team van de "Eben Haezer" knap kampioen!
In de 3e klasse (C) was het tweede team van de "Eben Haezer" welke het zilver opeiste en het tweede team van de "Twirre" welke het brons in ontvangst mocht nemen.

In de jeugdklasse Pupillen was het alleen de basischool "Eben Haezer" welke de eer van Ureterp mocht verdedigen. In de B-groep deden ze dat goed door er knap met het zilver vandoor te gaan. In de C-groep viel er zelfs nog een beter resultaat te noteren. Eben Haezer 2 wist daar de 1e plek te bemachtigen.

Al met al hoopgevende resultaten voor het (toekomstige) denksportniveau van het dorp Ureterp.

Uitslagen en foto's staan gepubliceerd op de jeugdsite van de friese bond:
http://www.pfdb-jeugd.nl/


20 januari

Uitslagen ronde 19 Onderlinge Comp.

De uitslagen en nieuwe tussenstanden staan weer gepubliceerd. (te bereiken via menuknop onderlinge)


14 januari

Oerterp 1 kopje onder op Urk

In de provinciale competitie kon Oerterp 1 het niet bolwerken tegen de Urkers. Oerterp verloor de wedstrijd met 5-11.

Aan bord 1 ging Jan van Dijk langs de afgrond tegen Jacob Post. Post wist Jan te verrassen met een damcombinatie, welke ten koste van 1 schijf weer afgenomen kon worden. In het 4 om 2 eindspel heeft Post waarschijnlijk wel de winst gemist.
Aan bord 2 trof Hendrik Veenstra de sterke Ysbrand Haven. In een partij waar de risico's niet werden gemeden werd uiteindelijk toch de remise bereikt. (partij kan al nagepeeld worden in toernooibase)
Bord 3 zat Gerben de Wit tegen huidig fries kampioen Wiebe v.d. Wijk. Het lijkt er op dat elke wedstrijd tussen Oerterp en een team waar Wiebe in meespeeld de loting Gerben vs Wiebe opleverd. Ik geloof dat dit al de 3e keer is in korte tijd. De voorgaande keren eindigde de wedstrijd in remise, wat nu ook het uiteindelijke resultaat was. Gerben ging nog wel even voor de fles beerenburg die als prijs op Wiebe zijn hoofd was gezet, maar moest uiteindelijk toch weer in remise berusten.
Aan bord 4 trof Dennie van Dijk de sterke Jan-Maarten v.d. Reest. Dennie had binnen de kortste keren al behoorlijk wat schijven van het bord en wist dan ook vrij gemakkelijk de remise te behalen, helemaal toen Jan-Maarten ietswat in tijdnood terecht kwam.
Jan Pander trof aan bord 5 Alex Boxum. Alex was de aanvallende partij, maar daar trekt Jan zich, met al zijn jaren ervaring, vaak niet veel van aan. Het schijnt echter dat Jan iets "oer de kop sjoen had" en een nederlaag voor de kiezen kreeg. De senior van het team, Willem v.d. Velde zat aan bord 6 en trof daar Jan Snijder. In een spannende partij opzet werd door Jan een lokzet geplaatst waar Willem vol in vloog. Hierdoor kreeg Willem een dam tegen welke ook nog eens veilig opgeborgen kon worden. Ook deze partij is inmiddels na te spelen op toernooibase.
In verband met de afmeldingen van de vaste krachten Sipke Doller en Henk Dijkstra waren Ultsje Hosper en Foppe Jansma als invallers komen opdraven. Ultsje wist in zijn partij aan bord 7 tegen Teunis Snoek een spannende aanvallende partij op te zetten en kreeg als beloning daarvoor een punt. Foppe deed het op het laagste bord ook lang niet gek tegen Kees Post. Hij wist zelfs nog op dam te komen, maar moest toch via een overmacht eindspel zijn meerdere erkennen.

Oerterp staat nu in de middenmoot (8e van de 14) met 6 punten uit 6 wedstrijden.

In de partij tussen Hendrik en Ysbrand deed zich de volgende stand voor. Ysbrand speelde goed 20-25. Als hij echter voor 9-14 had gekozen was er een leuke combinatie mogelijk geweest:

Slaan met 17x39 dan volgt het volgende:

Slaan met 19x39 dan volgt het volgende:


13 januari

Oerterp 2 wint van Eastermar

In de provinciale 2e klasse wist Oerterp 2 net als vorig jaar met 7-5 te winnen van Eastermar. Deze overwinning kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Zo  liep Fokke Heidsma aan bord 1 in een dammetje, welke 2 schijven kostte. Gelukkig voor Fokke, kon hij deze dam meteen weer met gelijk aantal schijven afnemen. aan bord 6 was het Jack Riesenkamp welke een dam tegen kreeg tegen Symen Atsma. Lange tijd leeg de stand op het bord voor Jack kansloos, maar hij wist de dam toch nog te neutraliseren en een punt te bewerkstelligen! Matchwinnaar van de avond werd Miente Pera, die als enigste 2 punten scoorde (en dus voor de plusscore zorgde) Volgens Miente zijn tegenstander had hij de wedstrijd weggegeven en goede winstkansen gemist. Uiteindelijk tellen gemiste kansen natuurlijk niet en gaat Oerterp 2 van een -1 score naar neutrale score van 6 uit 6.

In de onderlinge waren 3 partijen. De partij tussen Henk Dijkstra en Willem v/d Velde leek lange tijd op remise af te stevenen, na een damcombinatie van Henk, welke ook weer met gelijke stand kon worden afgenomen. Henk had echter nog een verrassende tric-trac winst in petto, waardoor hij alsnog de 2 punten in ontvangst nam. Foppe Jansma speelde zoals gewoonlijk weer remise, ditmaal was dat tegen Halbe Posthumus. De echte verrassing van de avond kwam op naam van Arend Schuurman, welke na een operatie en narcose superscherp op de club verscheen en voormalig clubkampioen Hendrik Veenstra knap een loer draaide. In positionele benarde positie maakte hij handig gebruik van een aangeboden tempo en combineerde zo naar dam. (Achterlopen blijft gevaarlijk) Arend is daarmee de snelste stijger op de ranglijst.

HV - Arend (verwisselde kleuren)

zie voor meer details menuknop "onderlinge" en "pfdb-competitie"
Morgen staat de match Urk - Oerterp op het programma!


11 januari

Nieuwe tussentijdse KNDB ratings bekend

De KNDB heeft weer de tussentijdse ratinglijsten gepubliceerd.
Hieronder een overzicht met de stand van zaken voor de leden van damclub Oerterp.

De kolom rating staat voor de nieuwe tussentijdse rating, de kolom vj staat voor de rating van vorig jaar (30 juni 2010) en de kolom aw staat voor het totaal aantal wedstrijden waarop de rating is gebaseerd.

Zoals zich het nu laat aanzien, zijn de leden van damclub Oerterp goed bezig. Iedereen met uitzondering van Jan Pander is gestegen of gelijk gebleven! Jan van Dijk loopt zelfs nog steeds hard omhoog met een steiging van 15 punten, waar gaat dat eindigen...

Interim rating oerterp 1 jan 2011


6 januari

Onderlinge ronde 17

Uitslagen en tussenstanden van de onderlinge na ronde 17 gepubliceerd. Henk Dijkstra stijgt naar 2e plek na winst op Jan van Dijk!


Oud nieuws