Nieuws


4 januari

Fotos sneldammen

Foto's gemaakt door Harrij Mennema


2 januari

Nieuw Typezetje is uit!

De redactie van het typezetje heeft weer uitstekend werk geleverd met het uitbrengen van het eerste Typezetje van dit seizoen.

Het kunstwerkje bevat verslagen van bondswedstrijden, tussenstanden van de meerder comptetities waar Oerterp aan deelneemt en natuurlijk verschillende partijfragmenten welke in ons prachtige spel werden ontdekt. Ook staat er weer een uitgebreid interview in, waarin één van de clubleden weer het hemd van het lijf wordt gevraagd door onze razende reporter Jack. Dit keer was Henk Dijkstra aan de beurt.

Om het typezetje te lezen kunt je hier klikken.


29 december

Sneldamtoernooi weer groot succes

Op woensdag 29 december speelden we het jaarlijkse sneldamtoernooi voor leden, oud-leden, familie van …   etc. Er hadden zich 40 dammers aangemeld, na aftrek van enkele opzeggers en wegblijvers waren er 38 deelnemers. Natuurlijk werd er fanatiek gedamd, maar het was vooral gezellig; velen zien elkaar eens per jaar, op dit toernooi. Na afloop was er zoals gebruikelijk en geheel in de sfeer van het toernooi voor iedereen een vleesprijs.

Uitslagen en standen vind u hier


22 december

4 Partijen in de Onderlinge

In de onderlingen van 21 december waren 4 partijen te bewonderen. De meeste dammers zijn deze week al in actie geweest voor de provinciale competitie, waardoor het aantal wedstrijden niet erg hoog is.
Als eerste moest Jack Riesenkamp zich capituleren tegen A-Speler Hendrik Veenstra. Jack liep in een doorbraak combinatie welke hem fataal werd. Snel daarop volgde Miente Pera met overgave tegen Gerben de Wit. In een vroeg stadium van de wedstrijd maakte Miente een foutje, waardoor Gerben via een dubbele 2-om-2 een schijf voor kwam. Deze voorsrong werd niet meer uit handen gegeven. De wedstrijden tussen de mannen met de meeste ervaring (Willem v.d. Velde en Jan Pander) eindigde in een fraaie overwinning voor Willem. Nadat Willem middels een zetje een schijf voor kwam, werd Pander vakkundig weggetikt. De partij tussen Arend Schuurman en Durk Idsinga was spannend tot aan het eindspel. Met beide spelers op dam kwam het aan op nauwkeurig manouevreren. Hierin toonde Arend zich bekwamer als Durk en trok de wedstrijd dan ook naar zich toe via een overmacht eindspel.

Voor volgende week staat het jaarlijkse traditionele sneldamtoernooi voor leden en oudleden, weer op het programma. Als ik de organisatie mag geloven loopt het weer goed met de aanmeldingen en belooft het weer een gezellig toernooi te worden. Inleg is bepaald op 2 euro.


21 december

Programma 21 dec. Onderlinge

Klik hier om het programma van vanavond te bekijken. (onder voorbehoud)


21 december

Oerterp 2 verliest tegen Heerenveen

Doordat een speler van het Oerterp team op het laatste moment verhinderd was en er geen geen invaller beschikbaar was begon het team meteen me met een 2-0 achterstand. Foppe Jansma werd door zijn tegenstander aangepakt en was om 9 uur al klaar met als resultaat verlies. Fokke Heidsma wist de eer te redden met een leuke winst. Ultsje en Arend waren beide een schijf achter geraakt. 
Arend verloor kansloos, Ultsje wist na schijfoffer naar dam door te breken. Die moest hij meteen weer inleveren (te weinig routine?)
Miente kwam nadelig te staan en ook hij moest zijn dam (na een mooie actie van zijn tegenstander) weer inleveren.


20 december

Gelijkspel tegen Drachten

In de streekderby Oerterp 1 - OG Drachten 1 eindigde de strijd in een onbeslist.
Op de bovenste 4 borden was het stuivertje wisselen wat overwinningen betreft.

Zo won Hendrik Veenstra van Richard Koot aan bord 1 middels een damcombinatie. Aan bord 2 was Rudolf Smedinga onze Gerben de Wit positioneel te slim af. De tijdnood van Rudolf maakte het nog wel spannend, maar mocht niet meer baten.

Jan van Dijk kreeg de sterke Gabriël Heerema tegenover zich en moest ook het onderspit delven nadat er positionele problemen waren ontstaan.

Gelukkig heeft het team van Oerterp ook een reuzendoder in hun midden in de vorm van Henk Dijkstra. Ditmaal moest de topper Jan Hoogterp er aan geloven. Henk stuurde het spel in zijn geliefde klassieke banen en maakte de partij gedecideerd met positioneel spel af. Hiermee heeft Henk in korte tijd al 3 top Jannen aan de zegekar hangen (Jan Algra, Jan van Dijk en Jan Hoogterp)

Op de resterende borden eindigden de partijen in remise, waardoor de eindstand op 8-8 werd vastgesteld. (zie menuknop PFDB-Competitie voor detailuitslagen)


15 december

Uitslagen Onderlinge

In ronde 13 van de onderlinge vielen vandaag 3 remises en 2 overwinningen.
Hendrik Veenstra wist in het eindspel nog te winnen van Jan Pander (zie partij toernooibase) en Dennie van Dijk versloeg Jack Riesenkamp, nadat Jack een misrekening maakte bij een ruil.

Zoals gezegd, eindigden de rest van de partijen in remise.
Henk Dijkstra kwam in zijn partij tegen Fokke Heidsma een schijf achter, maar wist de schade beperkt te houden met zelfs nog een guntig eindspel op het bord. Ook Willem v.d. Velde kwam tijdelijk een schijf achter tegen Arend Schuurman, maar wist eerder op dam te komen, waardoor Arend zelfs nog even moest vrezen voor verlies. De topper tussen Gerben de Wit en Jan van Dijk werd gekenmerkt door veel geruil en verbaal geweld om toch maar iets van voordeel te krijgen. Aan het einde van de partij leek de stand iets gunstiger voor Gerben door het gewonnen terreinvoordeel, maar meer als remise bleek de stand niet waard. 


14 december

Programma 14 dec. OC

Klik hier om het programma van vanavond te bekijken. (onder voorbehoud)


8 december

Grote strijd in de onderlinge

In de onderlinge viel vanavond geen enkele remise. Klik voor detailuitslagen en ranglijst op de menuknop "onderlinge" of raadpleeg toernooibase.


7 december

Programma van vanavond

Klik hier om het programma van vanavond te bekijken.


1 december

De Oldehove net te sterk voor Oerterp

In de provinciale hoofdklasse kon Oerterp het woensdagavond niet bolwerken tegen De Oldehove uit Leeuwarden. De einduitslag werd bepaald op 7-9, een minimale nederlaag.

De wedstrijd was goed in evenwicht. Zo vielen er maar 3 beslissingen en werd de rest remise.
Voor Oerterp kwam Henk Dijkstra knap tot scoren tegen de sterke Jan Algra. Algra verliest bijna nooit, maar in deze wedstrijd combineerde Henk hem er af, na een foutje in het middenspel van Algra. Jan van Dijk vergallopeerde zich tegen Nick de la Fonteyne. Plotseling bevatte de stand allerlei combinaties waardoor niet meer aan verlies was te ontkomen.  De derde beslissing kwam op naam van Douwe Kootstra tegen invaller Fokke Heidsma. Helaas kon Fokke het niet bolwerken tegen de op papier ook veel sterke tegenstander.

Stand op deze site of op toernooibase. (ook partij van Hendrik - Goedemoed en Jan - Fonteyne na te spelen)

In de onderlinge werden 3 partijen gespeeld.  Idsinga remiseerde tegen Riesenkamp na een lang gevecht, tot aan een 3-om-1 aan toe. Foppe scoorde een knappe remise tegen Miente Pera. Op toernooibase wordt dit resultaat zelfs in het blauw getoond, wat de orde van grote van Foppe zijn prestatie aangeeft. Ultsje Hosper wist zijn eerste partij in de onderlinge te winnen van Anne Jagersma. Ultsje gaat vanaf nu weer actief deelnemen aan de onderlinge!

Stand op deze site of op toernooibase.


30 november

Programma van vanavond

Klik hier om het programma van vanavond te bekijken.

Verder speelt het eerste thuis tegen De Oldehove.


24 november

Uitslagen ronde 10 Onderlinge

In de 10e ronde van de onderlinge werden weer een aantal topduels uitgevochten.
Zo mocht de kersverse Friese kampioen aantreden tegen Henk DijkstraJan speelde in een flankaanval iets te agressief, waarna Henk met een verrassende combinatie kon toeslaan en een mooie overwinning boekte. Sipke Doller leek in de opening tegen Hendrik Veenstra iets beter spel te krijgen, maar toen de partij in klassiek vaarwater terecht kwam, moet Sipke een afwikkeling nemen, welke erg goed leek voor Hendrik. Helaas voor Hendrik liep de partij toch nog remise. Mocht iemand de winst zien, winstvarianten zijn van harte welkom. Pander ronde tegen Jack Riesenkamp af naar winst met een mooie rondslag met zijn dam. Dirk Idsenga en Foppe Jansma kwamen niet verder dan remise. Halverwege de partij merkte een omstander op dat Foppe een schijf voorstond. Beide spelers wisten van niks, waarna schappelijk besloten werd om de partij na te spelen en de correcte slag uit te voeren. Arend Schuurman had een zware avond tegen Dennie van Dijk. Dennie rondde de partij vakkundig af, toen hij éénmaal op dam was gekomen.

 


23 november

Programma van vanavond

Klik hier om het programma van vanavond te bekijken.


17 november

Onze Jan kampioen van Friesland!

Na in het reguliere toernooi op een gedeeld 1e plek te zijn geëindigd met Anton Schotanus en Reinout Sloot, heeft Jan in de barrage als nog de Friese titel bemachtigt.

 Jan van Dijk de nieuwe Friese kampioen dammen
foto:G. van Dijk / Foto van Dijk-Huizenga

Jan wist in de eerste wedstrijd van de barrage meteen een geweldige slag te slaan, door te winnen van de grote concurrent Schotanus. Hij mocht daarna meteen weer aantreden tegen Sloot. Deze wedstrijd ging wat moeizamer (spanning?) maar Jan wist hier toch nog een punt uit te spelen, waardoor hij zichzelf in een ideale positie had gemanoeuvreerd voor de titel, omdat alleen Reinout nog op gelijke hoogte kon komen, door te winnen van Schotanus.
Het lukte Reinout niet om aan verlies te ontkomen in deze ronde, waardoor Schotanus op 2 punten eindigde, Sloot op 1 en Jan op 3 en tot fries kampioen werd gekroond! Jan heeft belooft nog wat beslissende fragmenten uit deze barrage te delen, deze zullen we hier zo snel als mogelijk publiceren.

Jan is bij de pupillen, aspiranten en junioren ook al fries kampioen geweest en trekt deze lijn nu knap door naar het algemene fries kampioenschap.
Damclub Oerterp feliciteert Jan met dit geweldige resultaat!

Clubgenoot Sipke Doller nam ook deel aan het toernooi en eindigde net buiten de prijzen op een vierde plek.

Fragmenten barrage Jan
Partijen barrage Jan (kunnen wat zetverwisselingen inzitten

 


17 november

Clubgenoot Jan van Dijk de nieuwe Fries kampioen?

Jan van Dijk is samen met Anton Schotanus en Reinout Sloot op een gedeelde eerste plaats geëindig in het Fries kampioenschap 2011. Om te bepalen wie zich dit jaar frieskampioen mag noemen zal er morgenavond een barrage plaatsvinden in Tivoli Huizum.

De barrage bestaat uit een rond toernooi (iedereen speelt tegen iedereen) waarbij elke speler 30 minuten op de klok krijgt. Dit is een tempo wat Jan vaak wel goed ligt, dus we hopen er het beste van! Zoals de voorzitter op de clubavond al zei: "Het zou toch wat zijn als Oerterp de frieskampioen levert!"

Succes Jan!


17 november

Uitslagen ronde 9

In ronde 9 van de onderlinge waren vanavond 5 partijen te bewonderen.
De verrassing van de avond kwam op naam van Jack Riesenkamp, die Willem v.d Velde, velde met een combinatie. Willem had de partij avontuurlijk opgezet met een parti Bonnard, wat achteraf misschien toch wat te riskant was. Pluspunt is wel dat het weer materiaal oplevert voor ons clubblad 'Het Typezetje'.

Voor de rest van de uitslagen kun je tercht op toernooibase, of menuknop "onderlinge". De partij tussen Henk Dijkstra en Hendrik Veenstra (1-1) is inmiddels ook te vinden op toernooibase.


16 november

Programma voor vanavond

Klik hier om het programma van vanavond te bekijken.


10 november

Oerterp hard onderuit tegen DCF

In de provinciale hoofdklasse kreeg het eerste van Oerterp een zware nederlaag om de oren. Vorig jaar wist het bekerteam van Oerterp, in de finale het team van DCF nog in Wanswerd te verslaan. Het team van DCF nam nu een behoorlijke revange door met 3-13 te winnen.

Alleen Sipke Doller kwam voor Oerterp tot winst tegen de sterke Taeke Kooistra. Henk Dijkstra zorgde voor het 3e punt door een remise tegen Hans Zondervan.

Op toernooibase zijn de detailuitslagen inmiddels ingevoerd (zie menuknop PFDB-competitie) Waar ook de partij van Sipke na te spelen is.

In de onderlinge eindige de enigste partij van de avond in remise tussen Sietze Boonstra en Arend Schuurman.


2 november

Vanavond geen clubavond

Omdat het vanavond dankdag is en de opkomst op deze avonden altijd erg laag is, wordt er vanavond geen clubavond gehouden!


1 november

Oerterp 2 wint tegen Lemmer 2

Maandagavond werd in Lemmer het duel Lemmer 2 Oerterp 2 uitgevochten.
Aan Oerterper zijde viel er geen enkele nederlaag. Bij Lemmer was dit echter niet het geval. Miente Pera en Ultsje Hosper wisten 2 lemmernaarden knock out te slaan.

Zo kwam de einduitslag op 4-8 en doet Oerterp 2 het goed met 3 punten uit 2 wedstrijden.


27 oktober

Spannende partijen in de onderlinge ronde 7

In ronde 7 van de onderlinge was er weer veel te beleven. De gebroeders van Dijk speelden een snelle partij, waar Dennie een kans miste op een fraaie rondslag. Jan combineerde vervolgens met een rondslag en trok de partij naar zich toe.

Willem v/d Velde speelde de keller opening van Hendrik Veenstra tegen, maar liet al snel de gebaande wegen achter zich en gooide de knuppel in het hoenderhok. Willem had een mooie combinatie voorbereid, maar overzag even dat Hendrik naar dam kon slaan. Dit bleek fataal te zijn.

Anne Jagersma wist Dirk Idsenga te verslaan. Ook in het tweede, onofficiële partijtje, was Anne te sterk, wat hem een gratis drankje opleverde!

Miente Pera speelde een spannende opening tegen Jan Pander. Pander leek het halverwege de partij voor elkaar te hebben en comineerde naar dam. Miente kon echter de dam eenvoudig met gelijk spel weer afnemen en kreeg daardoor groot tereinvoordeel. Pander wist echter met zijn schat aan ervaring de stand toch nog remise te houden.

Jack Riesenkamp bracht een mooie aanval op het bord tegen Sietze Boonstra. Even leek Sietze helemaal vast gespeeld te worden, maar Sietze is het sterkst op zulke momenten. Hij bracht een leuke comibinatie in de stelling en wist met een 4 om 3 door te breken, wanneer het meteen remise was.

Fokke Heidsma strafte het passieve spel van Foppe goed af. Fokke bracht een mooie flankaanval op het bord, waarna de randschijven van Foppe en het terreinnadeel hem opbrak. Het geheel werd afgerond met een leuke damcombinatie.

 Stand op deze site of op toernooibase. (ook partij van Hendrik en Willem na te spelen)


20 oktober

Uitslagen ronde 6 onderlinge

Vier beslissingen en 2 remises in ronde zes. Uitslagen zijn te vinden onder menuknop "Onderlinge" of via toernooibase.


19 oktober

Vanavond zesde ronde FK in Ureterp

De zesde ronde van het FK zal vanavond gespeeld worden bij Damclub Oerterp.
Liefhebbers van het spel kunnen een kijkje komen nemen in het MFC de Wier. Koploper en Oerterper Jan van Dijk zal het opnemen tegen Jouke de Haan. De andere Oerterper, Sipke Doller, speelt tegen Geert Rozenberg.

Tussenstand en progamma staan hier

Ook zal er onderlinge gespeeld worden. Het programma, zal nog voor 20:00 uur nog hier bekendgemaakt worden.

Programma is te vinden hier


12 oktober

Uitslagen onderlinge

In de onderlinge waren er helaas niet veel deelnemers. Gelukkig werd er wel weer hard gestreden om de punten en was het in de nieuw speelzaal toch ook wel weer gezellig.

In de 4 wedstrijden van deze avond vielen er 2 overwinningen en 2 remises. Hendrik Veenstra wist Arend Schuurman te verslaan via een damcombinatie ten koste van 2 schijven. Arend wist de dam nog wel weer onschadelijk te maken, maar dit gebeurde wel ten koste van 1 schijf en uiteindelijk ook de partij. Ook Dennie van Dijk wist tot winst te komen. Hij deed dit tegen voorzitter Miente Pera. Dennie combineerde naar dam en was na de damafname in het bezit van een voorsprong van 1 schijf, wat ook resulteerde in partijwinst. Willem van der Velde had meer geluk met een damcombinatie van zijn tegenstander Fokke Heidsma. Willem wist de dam van Fokke door sterk spel af te nemen en kwam daarna goed weg met een remise. Anne Jagersma combineerde ook tegen zijn tegenstander Jack Riesenkamp, maar wist vervolgens niet helemaal de goede voortzetting te vinden en liet Jack nog langzij komen.

Voor de tussenstand en uitslagen kun je terecht op deze site via de onderlinge knop, of via toernooibase, waar ook de partij van Hendrik en Arend al te vinden is.


6 oktober

Provinciale week

In de onderlinge werden vandaag maar 3 wedstrijden afgewerkt. Toch werd er deze week wel actief gedamt door de Oerterpers.

Zo moest het eerste achttal maandagavond al, aantreden tegen Emmeloord. Deze wedstrijd werd met een 5-11 overwinning afgesloten. De enige Emmeloorder die wist te winnen, was uitgerekend een ex-Oerterper, te weten Menko van Dijk tegen Willem v.d. Velde. De overige 3 punten kwamen voort uit remises. De eervolle vermeldingen van de winnaars mag dan ook niet achterblijven. Op bord 2 was het Gerben de Wit die de winst vond, aan bord 3 Hendrik Veenstra via een dammeneindspel. Aan bord 6 Dennie van Dijk en bord 8 superinvaller Harrie Mennema.

Het tweede mocht woensdagavond aantreden tegen Oldeboarn 2. Fokke Heidsma wist te winnen en Idsinga moest in een nederlaag berustten. De rest van de partijen liep remise wat de eindstand op 6-6 bracht. De remises kwamen echter niet zonder slag of stoot tot stand. Zo kreeg Sietze Boonstra een opgelegde kans om zijn aanvallende tegenstander pootje te lichten via een dam-geef-combinatie. Foppe Jansma had daarintegen geluk om met remise weg te komen. Zijn tegenstander maakte in een straal gewonnen eindspel nog een verkeerde keus waadoor Foppe met remise weg kwam.

In de onderlinge wist Arend Schuurman al voor de tweede maal dit seizoen van Anne Jagersma te winnen. Ook was Jan van Dijk de taaie Jan Pander te slim af en wist Gerben de Wit van Willem v.d. Velde te winnen.

Kijk voor detailuitslagen onder "onderlinge" of toernooibase.kndb.nl


29 september

Ronde 3 Onderlinge Competitie

De uitslagen van de 3e ronde van de onderlinge competitie kunt u, zoals gewoonlijk, weer vinden onder menuknop "onderlinge".

Ook worden de uitslagen vanaf heden gepubliceerd op http://toernooibase.kndb.nl waar ook de gespeelde partijen toegevoegd kunnen worden (kies PFDB -> Onderlinge competitie Oerterp 2011/2012). De onderlinge competities van voorgaande jaren tot 2008/2009 zijn hierin nu ook beschikbaar.


22 september

Spectaculaire tweede ronde in de onderlinge

Gerben de Wit wist vorig jaar het hele seizoen ongeslagen te blijven. Dit record zal niet uitgebreid worden, omdat Sipke Doller hem meteen in zijn eerste wedstrijd op een nederlaag tracteerde.

De kampioen van vorig jaar Henk Dijkstra kreeg een gevoelige nederlaag te verwerken, in zijn eerste wedstrijd tegen Dennie van Dijk. Toen Henk een combinatie verkeerd doorberekende, was Dennie er als de kippen bij.

Hendrik Veenstra wist zijn tweede overwinning te boeken. Dit keer was het Fokke Heidsma die het onderspit moest delven. Fokke kwam vroeg in de partij een schijf achter en kon daarna de problemen niet meer oplossen, wat resulteerde in een kloknederlaag.

Jan Pander begon zijn competitie goed. Hij wist de senior van de club, Willem v/d Velde , beentje te lichten.

Jan van Dijk speelde een gewaagde partij tegen Miente Pera en zag dit beloond worden met winst, toen hij via een 4 om 3 winnend naar dam combineerde.

Arend Schuurman mocht zich in zijn partij tegen Anne Jagersma niet ongelukkig noemen. Nadat hij in de opening een schijf moest inleveren wist hij het toch nog te winnen.

De partij tussen Jack Riesenkamp en Durk Idsinga eindigde in een onbeslist.

Fokke Heidsma - Hendrik Veenstra 0-2
Willem v/d Velde - Jan Pander 0-2
Dennie van Dijk - Henk Dijkstra 2-0
Gerben de Wit - Sipke Doller 0-2
Jack Riesenkamp - Durk Idsinga 1-1
Arend Schuurman - Anne Jagersma 2-0
Miente Pera - Jan van Dijk 0-2


15 september

Onderlinge van start!

Vandaag is het damseizoen 2011-2012 van start gegaan. In de onderlinge kwamen 10 spelers opdagen.

Het was duidelijk dat de meeste spelers een hele zomer niet gespeeld hadden, want er werd op het scherpst van de snede geduelleerd!

De uitslagen waren als volgt:

Jan van Dijk - Willem v.d. Velde 2-0
Hendrik Veenstra - Dennie van Dijk 2-0
Gerben de Wit - Anne Jagersma 2-0
Fokke Heidsma - Miente Pera 0-2
Arend Schuurman - Jack Riesenkamp 1-1


31 augustus

Start nieuwe seizoen

Beste dammers,
 
Na een lange, en naar ik hoop een goede vakantie starten we op 14 september de onderlinge competitie. Zoals gewoonlijk spelen we de eerste twee ronden volgens loting. Afzeggen is niet nodig, maar kom in verband met de loting wel op tijd.
Ik wens ons een mooie competitie met veel spannende partijen toe.
 
groet,
Miente

Oud nieuws seizoen 2010-2011 deel2